Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης στην Οικία του Διόνυσου

Ψηφιδωτό από τον Οίκο του Διόνυσου στην Κάτω Πάφο Κύπρου Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει στο κοινό...


Ψηφιδωτό από τον Οίκο του Διόνυσου
στην Κάτω Πάφο Κύπρου

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει στο κοινό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών και οι εργασίες γενικής αναβάθμισης του στεγάστρου της Οικίας του Διόνυσου, στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου.


Οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στην Οικία του Διόνυσου διεκπεραιώθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε τέσσερεις φάσεις και διήρκησαν ένα χρόνο.


Η πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης αφορούσε τα ψηφιδωτά στα δωμάτια 5 (γεωμετρικός διάκοσμος), 6 (Φαίδρα και Ιππόλυτος), 7 (γεωμετρικός διάκοσμος), 8 (Αρπαγή του Γανυμήδη), 9 (γεωμετρικός διάκοσμος).


Η δεύτερη φάση των εργασιών αφορούσε τα έργα τα οποία βρίσκονται στις τέσσερεις στοές του αίθριου (10, 11, 12 και 16). Η τρίτη φάση των εργασιών αφορούσε τα δωμάτια 2 (Νάρκισσος), 3 (οι Τέσσερεις Εποχές), 15 (το Παγώνι) και 13 και 14 (γεωμετρικοί διάκοσμοι).


Η τέταρτη φάση αφορούσε τις εργασίες συντήρησης στα δωμάτια με το βοτσαλωτό δάπεδο που απεικονίζει τη Σκύλλα (δωμάτιο 1) και το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Διόνυσου (δωμάτιο 4).


Ο Οίκος του Διόνυσου
Πριν από τη διεξαγωγή της διαδικασίας συντήρησης των ψηφιδωτών προηγήθηκε έρευνα όπου προσδιορίστηκαν στοιχεία τα οποία αφορούσαν την τεχνολογία κατασκευής, προσδιορίστηκε ο τύπος των πετρωμάτων και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς επίσης η σύσταση και τα χαρακτηριστικά των κονιαμάτων.


Όπως αναφέρεται, οι μεγάλης έκτασης εργασίες εξωραϊσμού και αναβάθμισης του στεγάστρου περιλάμβαναν την επένδυση όλων των πλευρών του στεγάστρου με ξύλινα στοιχεία, την αντικατάσταση θυροπαραθύρων, την αντικατάσταση των συνθετικών πινάκων με πολυκαρπονικά φύλλα, το βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του στεγάστρου και των πεζογεφυρών, τη στεγανοποίηση της οροφής, την τοποθέτηση υδρορροών και αγωγών απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων από το αίθριο και το στέγαστρο περιμετρικά, καθώς και την απεντόμωση του στεγάστρου.


Πηγή: SigmaLive
Πηγή εικόνων: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια