Το Ιράκ προσπαθεί να εντάξει τα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Όρθιοι πάνω ...
Το Ιράκ προσπαθεί να εντάξει τα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO |
Όρθιοι πάνω σε έναν αμμώδη λοφίσκο στις παρυφές του al-Hilla, δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με το τι κρύβεται από κάτω.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: τρεις αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που ξεκινούν από την περιοχή Basra στον νότο θα περάσουν κάτω από τον λόφο για να φτάσουν στην Βαγδάτη. Δύο από αυτούς χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 – αρχές δεκαετίας 1980 ενώ ο τρίτος ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα.
Αλλά σύμφωνα με τον Hussein Falah al-Ammari του Αρχαιολογικού Συμβουλίου υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από πετρέλαιο κάτω από τον λόφο.
«Στεκόμαστε πάνω στο εξωτερικό τείχος της αρχαίας Βαβυλώνας» αναφέρει. «Οι αγωγοί διαπερνούν την αρχαία πόλη από τις δύο πλευρές, δια μέσου του βορεινού τείχους όπου και βρισκόμαστε, προς την πόλη και μέχρι το νότιο τείχος μήκους 1,5 χλμ. νότια από αυτό το σημείο».
Απέναντι από τον έφορο αρχαιοτήτων είναι ο Muayyed al-Sultani από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βαβυλώνας. Ντυμένος με κουστούμι και γραβάτα, συνοδεύεται από τηλεοπτικό συνεργείο από το Υπουργείο Πετρελαίου μαζί με 4 στρατιώτες. Ένας από αυτούς επιδεικνύει το αυτόματο όπλο του μαζί με την ζώνη από σφαίρες.
«Με όλο τον σεβασμό προς το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων» δηλώνει ευγενικά «η άποψή μας είναι ότι δεν βρίσκεται κανένα αρχαίο μνημείο εδώ».
Οι δύο άντρες επιχειρηματολογούν με βάση την επιρροή των δύο υπουργείων τους, την σημασία του πετρελαϊκού αγωγού και την αξία των μνημείων της αρχαίας Βαβυλώνας. Αλλά η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά.
Το Υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη οδηγήσει το Υπουργείο Πετρελαίου στα δικαστήρια για την επέκταση του αγωγού, η οποία είναι παράνομη γιατί διακινδυνεύει τον αρχαιολογικό χώρο και δεν έχει την έγκριση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι αγωγοί διαπεράσουν από το σημείο το στοίχημα της ένταξης της αρχαίας Βαβυλώνας ως Παγκόσμιου Πολιτιστικού Μνημείου της UNESCO θα αποτύχει.
«Μόνο άμμος»
Πετρελαϊκός αγωγός, το μέλλον του Ιράκ |
«Μόνο άμμος υπάρχει εδώ» αναφέρει ο κ. Sultani, προσθέτοντας ότι όσο επεκτεινόταν ο αγωγός δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος αρχαίων ερειπίων.
Αλλά ο κ. Ammari είχε ήδη έτοιμη την εξήγηση. «Αυτό οφείλεται στην διάβρωση κατά το πέρασμα των αιώνων» εξηγεί, επιμένοντας ότι σε ένα μέτρο βάθος, τα ερείπια του τείχους παραμένουν όρθια και άθικτα, διατηρημένα με πλήρη «αρχιτεκτονική λεπτομέρεια». Επίσης, «μπορεί να βρούμε στρατιωτικές βάσεις της εποχής ή ιδιωτικά λουτρά ή διοικητικά κέντρα».
Αλλά ακόμα και αν το δικαστήριο διατάξει την παράκαμψη των αγωγών, δεν είναι σίγουρο ότι η αρχαία Βαβυλώνα θα καταφέρει να χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Λίγοι θα αμφισβητούσαν την «εκπληκτική παγκόσμια αξία» της αρχαίας πόλης, αλλά υπάρχουν και άλλα κριτήρια για να ενσωματωθεί στην λίστα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η «αυθεντικότητα» των μνημείων, στοιχείο στο οποίο η Βαβυλώνα έχει κάνει ήδη κάποιους συμβιβασμούς.
Αρχαία δόξα
Στο εσωτερικό των τειχών της πόλης βρίσκονται τα υπολείμματα παλατιού που έχτισε ο Ναβουχοδονόσορ ο Β’ πριν από 2.600 χρόνια περίπου, σε διαδοχικά στρώματα υπολειμμάτων ανεμοδαρμένων και διαβρωμένων πλίνθων. Αλλά στην κορυφή αυτών βρίσκονται νέες κατασκευές που ορθώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Saddam Hussein είχε διατάξει την ανακατασκευή της πόλης ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία πόλη. Το αποτέλεσμα είναι μια ανάμειξη των αυθεντικών υπολειμμάτων της παλιάς με τις ανακατασκευές της νέας πόλης, που το καθιστά αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τις διαφορές μεταξύ τους.
Οι ανακατασκευές του Saddam Hussein θέτουν σε κίνδυνο την αυθεντικότητα της αρχαίας Βαβυλώνας |
Ο πετρελαϊκός παράγοντας του Ιράκ παραμένει επιφορτισμένος με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, αλλά η προοπτική που δίνει στην χώρα είναι τεράστια μαζί με τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που φέρνει αυτό.
Η αρχαία Βαβυλώνα ήταν ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι έμποροι μετέφεραν τα εμπορεύματά τους από την Ινδία, την Περσία και την Αίγυπτο περνώντας μέσα στην πόλη, δημιουργώντας πλούτο για τους φιλόδοξους βασιλιάδες της και δελεάζοντας τους με όνειρα δόξας.
Στο σημερινό Ιράκ, το θέλγητρο του πετρελαίου αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατο σε κάποιον να αντισταθεί.
Πηγή: BBC News
Δεν υπάρχουν σχόλια