Την αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα από την κρητική ενδοχώρα προς το Ιδαίο 'Αντρο, μέσω του Κρουσώνα και της Ζωμίνθου, διορ...
Την αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα από την κρητική ενδοχώρα προς το Ιδαίο 'Αντρο, μέσω του Κρουσώνα και της Ζωμίνθου, διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου και ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου, αύριο Κυριακή 13 Μαΐου.
Πρόκειται για την πορεία που όπως αναφέρουν οι οργανωτές της σύμφωνα με τον Πλάτωνα πραγματοποιούσε ο Μίνωας κάθε εννέα χρόνια από την Κνωσό, για να επισκεφτεί τον πατέρα του τον Δία στην Ίδη και να τον συμβουλευτεί για θέματα νόμων και δικαίου. Τη σημαντική αυτή εκδήλωση της αναβίωσης της πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι κινήσεις Ενεργών Πολιτών Malevistas και Minoistas.
Οι δήμοι Μαλεβιζίου και Ανωγείων έχουν συμφωνήσει από κοινού στην ανάδειξη του "πλατωνικού δρόμου του Μίνωα", που πρώτος επισήμανε ο καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης, στοχεύοντας στη καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού - φυσιολατρικού προορισμού, που θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους σπουδαίους τόπους, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της κρητικής μυθολογίας, αλλά και να απολαύσει τη μοναδική φύση του Ψηλορείτη.
Η αναβίωση ενός σημαντικού τμήματος της "ιεράς πορείας" των Μινωιτών, περιλαμβάνει 5ωρη περίπου πεζοπορία, η οποία έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου και τελικό προορισμό τον Κρουσώνα. Η διαδρομή ακολουθεί εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περάσματα και προαιώνια μονοπάτια που ξεκινούν από τον κάμπο της Ζωμίνθου, διατρέχουν τους καταπράσινους λαγκούς του Ψηλορείτη, διασχίζουν τον ανθισμένο οπωρώνα στο Λιβάδι του Κρουσώνα και μέσα από το εντυπωσιακό Κρουσανιώτικο Φαράγγι, καταλήγουν στο τέρμα της πορείας.
Στάσεις σε μοναδικής ομορφιάς δασωμένες κοιλάδες, φυσικές πηγές αλλά και σε εντυπωσιακά μιτάτα και ασβεστοκάμινα θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πορείας. Ένα παραδοσιακό κέρασμα από τοπικά εδέσματα του γυναικείου συνεταιρισμού "Κρουσανιώτισσα" θα προσφερθεί από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Μαλεβιζίου, στο μέσον περίπου της διαδρομής, στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο Λιβάδι.
Πηγή: CretaLive
Δεν υπάρχουν σχόλια