Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λήξη της ανασκαφικής έρευνας στη θέση Ερήμη-Λαόνιν του Πόρακου Κύπρου

Εργαστηριακό σύμπλεγμα της Πρώιμης μέχρι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αποκάλυψαν οι φετινές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη κορυφή ...


Εργαστηριακό σύμπλεγμα της Πρώιμης μέχρι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αποκάλυψαν οι φετινές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων στη κορυφή του λόφου (Area Α) της θέση Ερήμη-Λαόνιν του Πόρακου, που διενεργήθηκαν από την ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή Universita degli Studi di Firenze.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η κτιριακή αυτή εγκατάσταση καλύπτει έκταση 20Χ20 μ., η οποία βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση.


Στον Αποθηκευτικό Χώρο Ι (SAI) εντοπίστηκε σειρά εγκαταστάσεων (μια κυκλική εστία, μια στρογγυλεμένη ορθογώνια λεκάνη και υποδοχές για αγγεία και πίθους). Τα στοιχεία αυτά είχαν είτε λαξευτεί ή κτιστεί απευθείας πάνω στο ασβεστολιθικό δάπεδο, υποδηλώνοντας ότι ο χώρος είχε πολλαπλές χρήσεις. Στην περιοχή των εργαστηρίων διερευνήθηκε έκταση 10 μ. προς τα δυτικά και αποκαλύφθηκαν τρία νέα δωμάτια (SΑ ΙΙΙ, SΑ IV, SA V).


Η κεραμική που ανήκει στις δύο φάσεις εγκατάστασης είναι τυπική της κεραμικής της Πρώιμης με Ύστερης Εποχής του Χαλκού Ι, της Δυτικής ακτής της Κύπρου. Περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες Ερυθροστιλβωτής κεραμικής αλλά και σπανιότερης Τεφροκίτρινης Στιλβωτής κεραμικής (Drab Polished Ware). Επιπλέον, βρέθηκε και ποσότητα λίθινων εργαλείων, πήλινων αδραχτιών με εγχάρακτη κόσμηση και υφαντικών βαριδιών. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ερμηνεία του χώρου αυτού ως εργαστηριακού, αφιερωμένου κυρίως σε εργασίες που σχετίζονται με την παραγωγή υφασμάτων.


Οι φετινές έρευνες διήρκεσαν από την 1η Απριλίου μέχρι τις 28 Απριλίου 2012 και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την κατοίκηση της θέσης από τις αρχές της Πρώιμης μέχρι τις αρχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (ΠΕΧ ΙΙ/ΙΙΙ – ΥΕΧ Ι).




Πηγή: onlyPaphos

Δεν υπάρχουν σχόλια