Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βγαίνει από την αφάνεια η βασιλική εκκλησία του Αγ. Αχιλλίου

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την περίφραξή της Ένα ακόμη μνημείο του Φρουρίου, προχωρά σταθερά σε πορεία ανάδειξής του και συγκεκριμένα ...

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός
για την περίφραξή της
Ένα ακόμη μνημείο του Φρουρίου, προχωρά σταθερά σε πορεία ανάδειξής του και συγκεκριμένα η παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία του Αγίου Αχιλλίου, που βρίσκεται δίπλα από το Μπεζεστένι.


Ήδη από το περσινό καλοκαίρι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, οι εργασίες συντήρησής της, από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ μόλις προχθές προκηρύχτηκε και η διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου, για την κατασκευή της περίφραξης, μαζί με τα υλικά στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στον αρχαιολογικό χώρο του Φρουρίου Δήμου Λάρισας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013».


Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας πέτρινος χαμηλός τοίχος περίφραξης, της βασιλικής, που στο τελείωμά του θα τοποθετηθούν κάγκελα, ώστε να προστατεύεται ο αρχαιολογικός χώρος και θα ξηλωθεί η αντιαισθητική συρμάτινη σήτα, που είχε τοποθετηθεί ως μια πρόχειρη λύση φύλαξής του.


Οι εργασίες συντήρησης του μνημείου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε ευελπιστείται να ολοκληρωθεί και η πέτρινη περίφραξη.


Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένα ακόμη βυζαντινό μνημείο στην πόλη, θα βγει από την αφάνεια και θα γίνει γνωστό σε όλη του την έκταση, το ερχόμενο φθινόπωρο, με τους Λαρισαίους να κατακτούν ακόμη ένα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στην πόλη τους.


Η ανάδειξή του, θα συμπληρώσει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του οράματος, της ολοκληρωτικής ανάδειξης όλων των μνημείων του λόφου του Φρουρίου, ο οποίος περικλείει όλες τις περιόδους της ιστορίας της πόλης, σαν ένα υπαίθριο μουσείο.


Το όραμα των αρχαιολογικών υπηρεσιών της Λάρισας, έχει υιοθετήσει και ο Δήμος Λαρισαίων, ο οποίος με παράλληλα έργα διαμόρφωσης και ανάπλασης του λόφου, αλλάζει σταδιακά την όψη του, αναβαθμίζοντας τμήματά του. 


Ο Ναός


Σύμφωνα με πληροφορίες της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, για το μνημείο: «Είναι μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, με μεταγενέστερα προσκτίσματα στη βόρεια πλευρά. Κάτω από τα δάπεδα της βασιλικής αποκαλύφθηκαν καμαροσκεπείς τάφοι με αξιόλογες τοιχογραφίες. Ίχνος ψηφιδωτού δαπέδου βρέθηκε στην περιοχή του νάρθηκα και του βορείου κλίτους. Μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη βρέθηκαν διάσπαρτα στο χώρο της.Αξιόλογος είναι ο καμαροσκεπής τάφος του βορείου κλίτους, ο οποίος εικάζεται ότι ανήκει στον Άγιο Αχίλλιο. Πιθανολογείται πως είναι ο πρώτος ναός της πόλης αφιερωμένος στον πολιούχο Άγιο Αχίλλιο, ο οποίος κτίσθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Ο ναός διατηρείται στο επίπεδο της θεμελίωσης και κοσμείται με βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα στο νάρθηκα».






Πηγή: Λ. Κισσάβου, Εφημερίδα "Ελευθερία"

Δεν υπάρχουν σχόλια