Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα μυστικά των ρωμαϊκών νομισμάτων

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική ακτινογραφίας για την παραγωγή θεαματικών 3D εικόνων από ρωμαϊκά νομίσματα που είχαν διαβρωθεί μέ...

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική ακτινογραφίας για την παραγωγή θεαματικών 3D εικόνων από ρωμαϊκά νομίσματα που είχαν διαβρωθεί μέσα σε αγγεία ή τμήματα του εδάφους.


Οι περιστρεφόμενες εικόνες δημιουργούνται από χιλιάδες δισδιάστατες σαρώσεις, οι οποίες είναι τόσο ξεκάθαρες ώστε επιμέρους νομίσματα μπορούν να εντοπιστούν και να χρονολογηθούν, όπως ένα πλήρες κατεστραμμένο δηνάριο - το αρχαίο Ρωμαϊκό νόμισμα – το οποίο φαίνεται πλέον με γυμνό μάτι. Το πλεονέκτημα της νέας μεθόδου - που αναπτύχθηκε από μια μοναδική συνεργασία μεταξύ αρχαιολόγων και επιστημόνων στο Βρετανικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον - είναι ότι τα κέρματα μπορούν να εντοπιστούν και να χρονολογηθούν πιο γρήγορα και χωρίς κανένα κίνδυνο να προκληθεί κάποιο είδος ζημίας σε αυτά.


Ο Roger Bland, εμπειρογνώμονας αρχαίων νομισμάτων, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος Φορητών Αρχαιοτήτων και Θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά αξιόλογα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε και μελετούμε τα ευρήματα στο μέλλον, καθώς παράγουν αποτελέσματα σε λίγες ώρες, κάτι που θα διαρκούσε εβδομάδες για έναν συντηρητή ή ακόμα και μήνες.»


Ο Bland εξέπληξε την ομάδα του στο Southampton όταν με ένα πακέτο εκτυπώσεων προχώρησε στον εντοπισμό και τη χρονολόγηση του κάθε νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων ασημένιων δηναρίων από τη εποχή του Μάρκου Αυρήλιου, του Βεσπασιανού, του Τραϊανού και του Αδριανού, που ήταν όλα μαζί συγκεντρωμένα μέσα σε ένα κεραμικό αγγείο, ένα από τα δύο που βρέθηκαν από ερασιτέχνη με ανιχνευτή μετάλλων σε χωράφι κοντά στο Selby, του Yorkshire.


Τα νομίσματα απεικονίζουν
διάφορους Ρωμαίους Αυτοκράτορες
Έκτοτε τα κέρματα έχουν αφαιρεθεί προσεκτικά από το αγγείο και καθαρίζονται προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η αναγνώριση τους ήταν στην σωστή θέση, και έχουν μετακινηθεί στην νέα ειδική αίθουσα «Χρήματα» του Βρετανικού Μουσείου.
Ο αρχαίος θησαυρός βρίσκεται ακόμη στην νομική διαδικασία αναγνώρισής του ως «Θησαυρού», και το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί να τον αποκτήσει. Με έναν μοναδικό τρόπο, σύμφωνα με την Eleanor Ghey, αρχαιολόγο που μελετά το εύρημα, βρέθηκε άχυρο αναμεμειγμένο με τα νομίσματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πρόκειται για κάποιους είδους τελετουργικής προσφοράς τροφίμων και χρημάτων.


Η τεχνική θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά την αξιολόγηση της σημασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Με ευρήματα θησαυρού - όπως ο τεράστιος θησαυρός νομισμάτων του Frome, ή ο εκθαμβωτικός θησαυρός του Staffordshire με αγγλοσαξονικό χρυσό -  με το σημερινό σύστημα που επικρατεί, αυτοί που τους βρίσκουν και οι γαιοκτήμονες, καθώς και τα μουσεία που επιθυμούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να τους αποκτήσουν, θα πρέπει να περιμένουν για μήνες ή χρόνια.


Αντίθετα από την συμβατική ανασκαφή, η τεχνική αποφεύγει τον κίνδυνο βλάβης στο διαβρωμένο μέταλλο. Καθώς η μέθοδος εξελίσσεται θα είναι δυνατό να μελετηθούν πλήρως ορισμένα αντικείμενα, χωρίς να εκθέτουν ποτέ στο φως της ημέρας.


Μια εικόνα των νομισμάτων
όπως δημιουργήθηκε
από το σύστημα
Η τεχνολογία της ακτινογραφίας στο Southampton αναπτύχθηκε αρχικά για τη σάρωση των τουρμπίνων της εταιρείας Rolls Royce για βλάβες. Ο καθηγητής Ian Sinclair, διευθυντής του Κέντρου μ-VIS της Αυτόματης Τομογραφίας, ο οποίος σήμερα ελέγχει την λειτουργία του συστήματος μέσω του κρανίου ενός ελέφαντα προκειμένου να δοκιμαστούν οι δυνατότητές του, είπε ότι είναι το μεγαλύτερο του είδους του και το μοναδικό στη Βρετανία.


Ο Δρ. Graeme Earl, αρχαιολόγος και μέλος της Αρχαιολογικής Ερευνητικής Ομάδας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι μαθαίνει ακόμα τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από τη συνδυασμένη ισχύ της συσκευής ακτίνων Χ, της γνώσης των ακαδημαϊκών και των δεξιοτήτων εκείνων που παράγουν τις ηλεκτρονικές εικόνες. «Αυτό δίνει σε αρχαιολόγους και συντηρητές σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία για εικονική εξέταση, ανασκαφή και καθαρισμό των αντικειμένων.»


Και πρόσθεσε: «Ακόμα ανακαλύπτουμε τι μπορούμε να κάνουμε..»






Πηγή: Past Horizons
Πηγή εικόνων: Past Horizons, The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια