Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διάλεξη της Μόλι Γκριν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Αναπαράσταση της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ποια είναι η σημασία μιας ημερομηνίας σταθμού-για τον ελληνισμό, του έτους 1453, όταν συ...

Αναπαράσταση της
Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Ποια είναι η σημασία μιας ημερομηνίας σταθμού-για τον ελληνισμό, του έτους 1453, όταν συνέβη η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ήρθε το τέλος του βυζαντινού κόσμου και άρχισε για τους Έλληνες μια περίοδος 400 χρόνων υπό οθωμανική κυριαρχία;



Το ζήτημα θα διερευνήσει η αμερικανίδα ιστορικός Μόλι Γκριν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, στην ομιλία της με θέμα «1453: How important was it?», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Cotsen Hall (Αναπήρων πολέμου, 9), την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. 

Η Μόλι Γκριν είναι ιστορικός της Μεσογείου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του ελληνικού κόσμου. Τα ενδιαφέροντά της αφορούν την κοινωνική και οικονομική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εμπειρία της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελληνικό κόσμο, την πειρατεία στη Μεσόγειο και τον θεσμό της αγοράς.

Στο πρώτο βιβλίο της με τίτλο A Shared World: Christians and Muslims in the Early Modern Mediterranean (2000) εξετάζει τη μετάβαση από την ενετική στην οθωμανική κυριαρχία στο νησί της Κρήτης, το οποίο οι Οθωμανοί κατέλαβαν το 1669. Αμφισβητώντας  τη ριζική ρήξη με το παρελθόν με την άφιξη των Οθωμανών, η Γκριν δείχνει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης είχε δεχτεί επιρροές από τον κόσμο των Οθωμανών πολύ πριν από την κατάκτηση του νησιού και ότι αντίθετα υπήρξε μια ομαλή συνέχεια από την ενετική στην οθωμανική περίοδο. Συνάμα, υποστηρίζει την ύπαρξη ενός απλού μοντέλου ανταγωνισμού μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην ανατολική Μεσόγειο και θεωρεί ότι η ένταση μεταξύ καθολικών και ορθόδοξων χριστιανών υπήρξε εξίσου σημαντική  για τη διαμόρφωση της ιστορίας στην περιοχή.

Το τελευταίο βιβλίο της, Catholic Corsairs and Greek Merchants: A Maritime History of the Mediterranean, 1450-1700, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Princeton University Press. 

Η επόμενη μελέτη της αφορά την ιστορία των Ελλήνων και του ελλαδικού χώρου υπό την οθωμανική κυριαρχία για μία πολύτομη σειρά που θα εκδοθεί από τον Edinburgh University Press.


Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια