Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μυστήρια δολοφονία 8.500 ετών!

Μια απίθανη περίπτωση έχει προκύψει από τον πάτο ενός πηγαδιού της Λίθινης εποχής στο Ισραήλ, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ανθρώπ...


Μια απίθανη περίπτωση έχει προκύψει από τον πάτο ενός πηγαδιού της Λίθινης εποχής στο Ισραήλ, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ανθρώπινους σκελετούς, ηλικίας 8.500 ετών, βαθιά μέσα στη δομή του πηγαδιού.

Οι σκελετοί ανήκουν σε μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 19 ετών και σε έναν μεγαλύτερο άνδρα, μεταξύ 30 και 40 ετών. Τα σκελετικά υπολείμματα ανακαλύφθηκαν σε πηγάδι βάθους 8 μέτρων, στην κοιλάδα Jezreel, στην Γαλιλαία του Ισραήλ.

Με το πάνω μέρος του πηγαδιού να είναι κατασκευασμένο από πέτρες και το κάτω μέρος να είναι λαξευμένο στο φυσικό βράχο, το εντυπωσιακό πηγάδι συνδέεται με ένα νεολιθικό γεωργικό οικισμό.

«Φαίνεται ότι οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το πηγάδι για τη διαβίωση τους αλλά και για την καθημερινή ζωή τους», δηλώνει ο Yotam Tepper, διευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Ο Tepper και οι συνεργάτες του δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν αν τα δύο άτομα έπεσαν κατά λάθος μέσα στο πηγάδι ή δολοφονήθηκαν και στη συνέχεια πετάχτηκαν μέσα σε αυτό.

Τα εργαλεία πυριτόλιθου που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο πηγάδι.
«Η απάντηση στο ερώτημα αυτό παραμένει προς το παρόν, ένα μυστήριο», δηλώνουν.
Μελέτες στα οστά και στα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα σκελετικά υπολείμματα ίσως να δώσουν την απάντηση.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι μετά από την πτώση των αγνώστων αυτών ατόμων στο πηγάδι, αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε πλέον για τον πολύ απλό λόγο ότι το νερό ήταν πλέον μολυσμένο και άρα μη πόσιμο», δήλωσε ο Tepper.

Πράγματι, τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν από το εσωτερικό του πηγαδιού υποδεικνύουν ότι το πηγάδι είχε καταλήξει να χρησιμοποιείται ως χωματερή, αφού πλέον ήταν μολυσμένο.

Μαζί με τα σκελετικά υπολείμματα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν βαθιές χαραγμένες λεπίδες δρεπανιού, κατασκευασμένες από πυριτόλιθο, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τη συγκομιδή, καθώς και αιχμές βελών, πέτρινα εργαλεία, οστά ζώων και κάρβουνο.

Μέλος της ανασκαφικής ομάδας κατεβαίνει στο πηγάδι.
Αν ο άνδρας και η γυναίκα που βρέθηκαν στον πάτο του πηγαδιού αποτελούν τα θύματα ενός εγκλήματος ή πρόκειται απλά για ένα ατύχημα, ο Tepper και οι συνεργάτες του συμφωνούν ότι η κατασκευή του πηγαδιού αξίζει περαιτέρω μελέτης και διερεύνησης.

«Τα πηγάδια από αυτήν την περίοδο αποτελούν μοναδικά ευρήματα της αρχαιολογίας του Ισραήλ, και κατά πάσα πιθανότητα και του προϊστορικού κόσμου γενικότερα», δήλωσε ο Tepper.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, το πηγάδι αποδεικνύει την εντυπωσιακή ικανότητα λάξευσης των αρχαίων κατοίκων της κοιλάδας του Jezreel και την εκτεταμένη γνώση που κατείχαν για την τοπική υδρολογία και γεωλογία.


Πηγή: Discovery News

Δεν υπάρχουν σχόλια