Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δεν βρέθηκαν αρχαία στον βυθό των Αντικυθήρων

Άνθρακες ο θησαυρός από την νέα υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή των Αντικυθήρων όπου είχε ναυαγήσει το αρχαίο πλοίο από το οπο...


Άνθρακες ο θησαυρός από την νέα υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή των Αντικυθήρων όπου είχε ναυαγήσει το αρχαίο πλοίο από το οποίο είχαν ανελκυσθεί στην αρχή του 20ού αιώνα σημαντικά έργα τέχνης, που αποτελούσαν το φορτίο του και μαζί ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων. 



Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 1 ως 18 Οκτωβρίου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνδρομή και την τεχνολογική υποστήριξη του αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution εντοπίσθηκε απλώς εκ νέου η θέση του ναυαγίου και διαπιστώθηκε ότι στο βυθό υπάρχουν ακόμα ολόκληροι και θραυσμένοι αμφορείς, τμήμα κεράμου και μολύβδινα μέλη άγκυρας (στύπος και σύνδεσμος). Αυτά τεκμηριώθηκαν και ανελκύστηκαν.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν επίσης μικρά κεραμικά σύνολα, πιθανώς τυχαίες απορρίψεις και όχι τμήματα φορτίου από ναυάγια καθώς και τα αποσπασματικά κατάλοιπα νεότερου ναυαγίου στα βόρεια του νησιού. Το μεγαλύτερο τμήμα του νεότερου ναυαγίου πάντως βρίσκεται πιθανότατα σε μεγαλύτερο βάθος πέραν της περιοχής που ερευνήθηκε.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων δια της προϊσταμένης της δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρ. Θεοτόκη Θεοδούλου, καταδυόμενο αρχαιολόγο. Επικεφαλής από πλευράς του Woods Hole ήταν ο δρ. Brendan Foley, αρχαιολόγος - τεχνολόγος. Η εφαρμογή των συσκευών των κλειστών κυκλωμάτων εξάλλου ήταν πολύ αποτελεσματική. Ετσι σε οκτώ εργάσιμες ημέρες διερευνήθηκε η περίμετρος του νησιού (30 χλμ περίπου) μέχρι την ισοβαθή των -40μ. ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για καταδύσεις με συμβατικές μορφές θα ήταν υπέρ - δεκαπλάσιος.

Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο τριετούς συμφωνίας συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Αμερικανικού Woods Hole Oceanographic Institution για τη χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο από τον όρμο Κίσσαμου στη δυτική Κρήτη ως τα Αντικύθηρα.




Πηγή: Μαρία Θερμού, "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια