Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Όταν ο Αδριανός ερωτεύτηκε τον Αντίνοο

Προτομή του Αντίνοου (130-138 μ.Χ.),  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας. Στο ταξίδι του στην Ελλάδα, το 125 μ.Χ., ο ρωμαίος αυτοκράτο...

Προτομή του Αντίνοου (130-138 μ.Χ.),
 Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.

Στο ταξίδι του στην Ελλάδα, το 125 μ.Χ., ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός ερωτεύεται έναν νεαρό Έλληνα, τον Αντίνοο. Ο έρωτάς τους πέρασε στην Ιστορία, μια σχέση ρομαντική, σφοδρή και τραγική: Ο Αντίνοος πνίγηκε στον Νείλο, στη διάρκεια της περιοδείας του Αδριανού στην Αίγυπτο το 130 μ.Χ. Ήταν αυτοκτονία ή ήταν δολοφονία; Σε βαθιά θλίψη ο μεγάλος αυτοκράτορας, έστησε παντού αγάλματα του όμορφου νέου και τον επέβαλε ως θεό.



Αυτή την ερωτική ιστορία, που ενέπνευσε και ένα θαυμάσιο ποίημα στον Φερνάρντο Πεσόα, αφηγείται η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σόνια Ζαχαράτου στο νέο της μυθιστόρημα Τα νερά στα μάτια σου (Τόπος, 2012). Παρακολουθεί τη γνωριμία των δύο εραστών, τις μακρινές περιπλανήσεις τους, τις φιλοσοφικές αναζητήσεις τους, τις νυχτερινές ερωτικές διαδρομές τους, την άκρατη ζήλια και την καταστροφή που αναπόφευκτα επιφέρει.

Στο φόντο της ερωτικής ιστορίας πάλλεται ο κόσμος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η συγγραφέας ακολουθεί τους πρωταγωνιστές της στην αρχαία Ρώμη και στην αρχαία Αθήνα, στην Ελευσίνα και στα Ιερά της Μυστήρια, στα νερά της Μεσογείου και στην Αίγυπτο, στα νερά του Νείλου.

Το μυθιστόρημα Τα νερά στα μάτια σου, μια εξομολογητική αφήγηση, ένα αισθησιακό μυθιστόρημα, που μας μεταφέρει κάτι από τη γοητευτική ατμόσφαιρα των ιστορικών μυθιστορημάτων της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, είναι το πέμπτο βιβλίο της συγγραφέα. Προηγήθηκαν τα πεζοποιήματα Πανσέληνος παρά κάτι (Αστάρτη, 1989), το μυθιστόρημα Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα) (Ελληνικά Γράμματα, 2009), το ιστορικό αφήγημα Ρόδινη Στάχτη -Μαρία Θηρεσία Καρλότα (Εξάντας, 2011) και το θεατρικό Ο εχθρός μου (Μπαρτζουλιάνος, 2012).




Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια