Ο πολυχώρος του Αδριανού είναι προς το παρόν ορατός μέσα από μια τρύπα βάθους 5,5 μ. στην Πιάτσα Βενέτσια Τη σπουδαιότερη ανακάλυψη τω...
Ο πολυχώρος του Αδριανού είναι προς το παρόν ορατός μέσα από μια τρύπα βάθους 5,5 μ. στην Πιάτσα Βενέτσια |
Τη σπουδαιότερη ανακάλυψη των τελευταίων 80 ετών υποστηρίζουν πως έκαναν ιταλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι έφεραν στο φως έναν εντυπωσιακό πολιτιστικό πολυχώρο που έχτισε ο αυτοκράτορας Αδριανός στην καρδιά της Ρώμης, δίπλα στην Πιάτσα Βενέτσια, και βρίσκονται στην τελική ευθεία για να τον ανοίξουν στο ευρύ κοινό.
Το κτίριο που χτίστηκε το 123 μ.Χ. ήταν διώροφο, διέθετε τρεις αίθουσες και είχε χωρητικότητα 900 θέσεων με δάπεδα από γκρίζο και κίτρινο μάρμαρο και καθίσματα επίσης μαρμάρινα, όπου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν απαγγελία ποίησης, εκφώνηση λόγων και παρουσίαση φιλοσοφικών θεωριών.
«Πρόκειται για το σπουδαιότερο εύρημα στη Ρώμη μετά την ανακάλυψη των αυτοκρατορικών αγορών, τη δεκαετία του '20», επισημαίνει η αρχαιολόγος Ροσέλα Ρέα.
Στο κέντρο της μεγαλύτερης αίθουσας κυριαρχεί ένας μεγάλος ογκόλιθος, 9Χ5 μ., που έπεσε από τη στέγη του κτιρίου το 848 λόγω σεισμού, γεγονός που επέτρεψε να χτιστεί πάνω στα ερείπια του ένα νοσοκομείο κατά τον 16ο αιώνα.
Το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, μπορεί να το δει προς το παρόν κάποιος μέσα από μια τρύπα βάθους 5,5 μ. δίπλα στην πιάτσα των ταξί στην κεντρικότατη Πιάτσα Βενέτσια και δίπλα στο μνημείο Βιτόριο Εμανουέλε, το οποίο οι κάτοικοι της Ρώμης αποκαλούν «τούρτα».
Οι ανασκαφές άρχισαν το 2007 με αφορμή τα έργα για μια νέα γραμμή Μετρό που θα διασχίζει το Κέντρο της πόλης, τα οποία ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα δεν θα ήταν δυνατή η αποκάλυψη του πολυχώρου αν δεν γίνονταν τα έργα για το Μετρό, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για τόσο μεγάλης έκτασης ανασκαφές. Όταν μάλιστα ήρθαν στο φως τα αρχαία εκτιμήθηκε ότι ίσως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο τελευταίος σταθμός της γραμμής, αλλά τελικά επιλέχθηκε η λύση της συνύπαρξης αρχαιοτήτων και Μετρό, ενώ δεν αποκλείεται η έξοδος από τον σταθμό να χαραχθεί κατά μήκος της διόδου που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να εισέλθουν στις αίθουσες του αδριάνειου πολιτιστικού κέντρου.
Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια