Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα γούρια του 2013

Το τυχερό του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» που σχεδίασε ο Παναγιώτης Τέτσης Οι οιωνοί λένε πως το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά...


Το τυχερό του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής»
που σχεδίασε ο Παναγιώτης Τέτσης
Οι οιωνοί λένε πως το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, οπότε ένα γούρι που θα φέρει τύχη μάλλον είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Μια βόλτα στα πωλητήρια των μουσείων, μας έδωσε προτάσεις με άρωμα από το παρελθόν ή με σπουδαίες εικαστικές υπογραφές, πρωτότυπα και με ιδιαίτερους συμβολισμούς και σας τα προτείνουμε. 


Μια βάρκα που καθρεφτίζεται στη θάλασσα σχεδίασε ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης και την χάραξε πάνω στο τυχερό του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ευχόμενος να είναι καλοτάξιδη, όπως και το 2013.

Το τυχερό κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σε ασήμι 925ο, ασήμι-χρυσό καθώς και σε 150 αριθμημένα χρυσά κοσμήματα 18 καρατίων.  Διατίθεται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1),στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και Ελευθερουδάκης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Χρόνης Μπότσογλου χάραξε την θάλασσα κι ένα μισοφέγγαρο πάνω στο γούρι του Αστρολάβου
Ένας άλλος σπουδαίος ζωγράφος, ο Χρόνης Μπότσογλου εμπνεύστηκε από τη θάλασσα για να σχεδιάσει το ασημένιο γούρι της αίθουσας τέχνης «Αστρολάβος» (Ηροδότου 11). Πάνω από τη θάλασσα του Χρόνη Μπότσογλου ανατέλλει ένα μισοφέγγαρο που «θα διώξει τα σύννεφα της κρίσης».

Πολύχρωμα σμάλτα χρησιμοποίησε ο Γιάννης Παρμακέλης
για το γούρι του Ιδρύματος Θεοχαράκη
Ο επίσης ακαδημαϊκός Γιάννης Παρμακέλης σχεδίασε με πολύχρωμα σμάλτα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το γούρι του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν).

Από τον πολύπλοκο Μηχανισμό των Αντικυθήρων του 2ου αι. π.Χ. είναι εμπνευσμένο το γούρι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που σχεδίασε η Βασιλική Αλεξοπούλου
Το αρχαιότερο γνωστό αντικείμενο υπολογισμού του χρόνου, ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το γούρι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) και αποτελεί έργο της γλύπτριας Βασιλικής Αλεξοπούλου.

Από ένα παλιό κρητικό κέντημα εμπνεύστηκε το γούρι της Αρτέμιδος Βαλσαμάκη
για το Μουσείο Μπενάκη
Μια ευρεία γκάμα για όλα τα γούστα – από καραβάκια εμπνευσμένα από κεντήματα της Κρήτης έως πολύχρωμα εμπνευσμένα από έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη στα πωλητήρια του (Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3 και Πειραιώς 139 και Ανδρονίκου).

Δεκατρία σύμβολα που ταιριάζουν με το 2013 έβαλε πάνω στο δικό της τυχερό
η Μαίρη Σαμόλη που διατίθεται και από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ένα «αντίδοτο» με 13 σύμβολα – από ένα περιστέρι και ένα ρόδι έως ένα κέρας της Αμάλθειας και ένα πέταλο σχεδίασε η Μαίρη Σαμόλη για το 2013 που θα βρείτε στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Ν.Δούκα 4) και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βας. Σοφίας και Μέρλιν).

Το φτερό ενός μικρού έρωτα αποτελεί το φετινό γούρι του Μουσείου Ακρόπολης
Με ένα ασημένιο φτερό υποδέχεται το Μουσείο Ακρόπολης (Διον. Αρεοπαγίτου 15) το νέο έτος, εμπνευσμένο από τα φτερά μικρών ερώτων που κοσμούν ένα αγγείο – έκθεμα του μουσείου και διατίθεται σε δυο εκδοχές: μενταγιόν και βραχιόλι.

Μοντέρνο στυλ έχει το γούρι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
 που σχεδίασε η Μαρίνα Ζάχου
Σε τρεις εκδοχές -  κρεμαστό για το λαιμό, μπρελόκ και καρφίτσα/φυλαχτό – κυκλοφορεί το γούρι που έφτιαξε η Μαρίνα Ζάχου για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β' 17 -19 & Ρηγίλλης) από τσόχα, μπρούντζο, χρωματιστές χάντρες και κλωστές.

Μάρμαρο και χαρτί συνδυάζονται στο γούρι του Μουσείου Ηρακλειδών
δια χειρός Σοφίας Μπουντουρά
Ψηφιδωτό μάρμαρο, δε, και μικρά κομματάκια χαρτιού επιστράτευσε η γλύπτρια Σοφία Μπουντουρά για να σχεδιάσει το γούρι του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16).


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια