Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λευκωσία: Στο φως οικία 3.500 χρόνων

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των φετινών ανασκαφικών ερευνών στη θέση Αλάμπρα-Μούτ...


Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των φετινών ανασκαφικών ερευνών στη θέση Αλάμπρα-Μούττες (επαρχία Λευκωσίας) που χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Την αποστολή διευθύνει ο αρχαιολόγος Andrew Sneddon του Πανεπιστημίου του Queensland, μαζί με τους Greg Deftereos και Tom Rymer. Οι τελευταίες ανασκαφές στην περιοχή είχαν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο Cornell τη δεκαετία του ’80 με επικεφαλή τον John Coleman.



Οι φετινές ανασκαφές διεύρυναν τις γνώσεις μας για την έκταση αυτής της σημαντικής αρχαιολογικής θέσης της Μέσης Εποχής του Χαλκού αφού αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα μιας οικίας 3500 χρόνων, περίπου 300 μέτρα από την ανασκαφή του Πανεπιστημίου του Cornell. Από αυτό το κτίσμα σώζεται ένα στενό ορθογώνιο δωμάτιο 5 Χ 4 μέτρων με χαμηλές πέτρινες βάσεις τοιχωμάτων που κάποτε στήριζαν τοίχους κατασκευασμένους από πήλινες πλίνθους, παρόμοιους με τους τοίχους των παραδοσιακών οικιών που σώζονται σήμερα στην Αλάμπρα. 

Η οικία σώζει έναν καλά διατηρημένο αποθηκευτικό χώρο με τουλάχιστον έξι μεγάλους αποθηκευτικούς πίθους που πιθανώς να περιείχαν προϊόντα όπως σιτηρά, νερό και ελαιόλαδο. Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μια μπρούντζινη πόρπη, μια σπάνια μπρούντζινη σμίλη, όπως και εργαλεία για την υφαντική και περίτεχνα ζωγραφισμένα κεραμικά αγγεία. Η οικία φαίνεται να καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 1600 π.Χ., γεγονός που ίσως εξηγεί την κατάσταση διατήρησής της. 

Το έργο διενεργήθηκε μετά από σύσταση του Τμήματος Αρχαιοτήτων το οποίο ενημερώθηκε για την ύπαρξη ευρημάτων στα περίχωρα του σημερινού χωριού της Αλάμπρας. Την ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Queensland στήριξαν θερμά τόσο ο Δήμαρχος της Αλάμπρας όσο και οι κάτοικοι του χωριού. Η ομάδα ελπίζει να επιστρέψει στην Κύπρο το 2013 για τη διεξαγωγή περαιτέρω διερευνήσεων για να εμπλουτιστεί ακόμα πιο πολύ η γνώση μας γι’ αυτόν τον ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο και για τη Μέση Εποχή του Χαλκού.



Πηγή: moi.gov.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια