Σε αυτό το λιμάνι έχουν ανακαλυφθεί περίπου 32 ναυάγια. Οι ανασκαφές που διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου «Marmaray», το οποίο θα συ...
Σε αυτό το λιμάνι έχουν ανακαλυφθεί περίπου 32 ναυάγια. |
Οι ανασκαφές που διεξάγονται στο πλαίσιο του έργου «Marmaray», το οποίο θα συνδέσει την Ευρώπη και την Ασία με ένα σιδηροδρομικό τούνελ κάτω από τον Βόσπορο, συνεχίζουν να ρίχνουν φως στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με την ανακάλυψη περίπου 40.000 αρχαιολογικών αντικειμένων από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ο Zeynep Kalkan, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε ότι το 90% των ανασκαφών έχει ολοκληρωθεί. Στις ανασκαφές εργάστηκαν 500 εργαζόμενοι και 60 εμπειρογνώμονες από το 2004. Περίπου 40.000 ιστορικά αντικείμενα αποκαλύφθηκαν, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Κωνσταντινούπολης.
Από την έναρξη των ανασκαφών διάφορα είδη αρχαιολογικών υπολειμμάτων έχουν βρεθεί, όπως σκελετοί, ερείπια εκκλησιών, πηγάδια και ανθρώπινα ίχνη. Ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κειμήλια που ανακαλύφθηκε είναι το λιμάνι του Θεοδοσίου, του 4ου αιώνα, που ανήκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Σχεδόν 1 εκατομμύριο περιπτώσεις από πήλινα αγγεία και πιάτα έχουν αποκαλυφθεί και καταγραφεί μέχρι στιγμής. Όλα τα τεμάχια υφίστανται ταξινόμηση και, αν είναι δυνατόν, αποκαθιστώνται τα σπασμένα κομμάτια.
Εικόνα του χώρου της ανασκαφής. |
Κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής, 36 βυθισμένα πλοία - εκ των οποίων τα 30 είναι εμπορικά πλοία, εξοπλισμένα με πανιά εκ των οποίων 5 είναι γαλέρες, που προωθούταν από κωπηλάτες - έχουν αποκαλυφθεί και βυθίστηκαν μεταξύ 5ου και 11ου αιώνα. Οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται χωρίς διακοπή εδώ και οκτώ χρόνια, αποκάλυψαν ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, με πιο πρόσφατη το τέλος εποχής της Τουρκοκρατίας, ενώ έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα από την πρώιμη οθωμανική, βυζαντινή, ρωμαϊκή και κλασική περίοδο.
Ο Kiziltan δήλωσε ότι κάθε κομμάτι που βρέθηκε από την ανασκαφική ομάδα έχει ταξινομηθεί στο εργαστήριο. Μετά τον καθαρισμό και την τεκμηρίωση τα αντικείμενα αποστέλλονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης όπου και θα εκτεθούν.
Πηγή: Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια