Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βασιλική της εποχής του Μ. Κωνσταντίνου ανακαλύφθηκε στην βουλγαρική πρωτεύουσα

Εικόνα από το χώρο των ανασκαφών. Αρχαιολόγοι στην Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ανακάλυψαν βασιλική, η οποία χρονολογείται από τ...

Εικόνα από το χώρο των ανασκαφών.


Αρχαιολόγοι στην Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ανακάλυψαν βασιλική, η οποία χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η βασιλική βρέθηκε στην περιοχή Δυτική Πύλη της Σόφιας, γνωστή και ως Serdica, από τους ρωμαϊκούς χρόνους.



Η βασιλική έχει διαστάσεις 27 μέτρα πλάτος και περίπου 100 μέτρα μήκος, σύμφωνα με την Yana Borissova-Katsarova, επικεφαλής της έρευνας στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ φέρει πολύχρωμα ψηφιδωτά. Περαιτέρω διερεύνηση της είναι αρκετά δύσκολη λόγω της θέσης της κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Ο Todor Chobanov, αντιδήμαρχος της Σόφιας, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, δήλωσε ότι η ανακάλυψη της βασιλικής μπορεί να είναι η απόδειξη ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος ήθελε να καθιερώσει την πόλη ως κέντρο του Χριστιανισμού.

Ο Μ. Κωνσταντίνος, ο οποίος κυβέρνησε το 306-337 μ.Χ., ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Η Σόφια, με την ονομασία Serdica, βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία από το 29 π.Χ. και παρέμεινε υπό ρωμαϊκή και αργότερα βυζαντινή κυριαρχία, με κάποιες διακοπές, λόγω των επιδρομών του Χαν και διάφορων καταστροφών για μια σειρά αιώνων.

Η Serdica λέγεται ότι είχε περιγραφεί από τον Μ. Κωνσταντίνο ως «η Ρώμη μου». Ο Chobanov δήλωσε ότι η ανακάλυψη της βασιλικής υποδεικνύει ότι αυτό το ρητό που αποδίδεται στον Μ. Κωνσταντίνο «δεν ήταν μόνο λόγια».

Η περιοχή γύρω από τη Δυτική Πύλη της Σόφιας μελετάται από τους αρχαιολόγους ως μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται κυρίως από το δήμο της Σόφιας.
Ο Yordanka Fandukova, δήμαρχος Σόφιας δήλωσε ότι υπήρχαν σχέδια για την δημιουργία κήπου και πάρκου στην περιοχή, τα οποία θα επέτρεπαν στους επισκέπτες να δουν τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο. Το έργο αυτό θα πρέπει να αρχίσει το 2013 και να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών, όπως ανέφερε ο δήμαρχος.

Η Borissova-Katsarova, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σόφιας, δήλωσε ότι το αρχαιολογικό έργο στην περιοχή αποτελεί την συνέχιση των ανασκαφών που είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ 1975 και 1980. Το παρόν έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ του Δήμου, του πανεπιστημίου και της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι εργασίες στο χώρο είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη τείχους, μια πύλης και ενός πύργου. Η πύλη χρονολογείται μεταξύ 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ. ενώ ο πύργος από τον 6ο αιώνα. Το τείχος χτίστηκε αρχικά κατά τον 2ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο και αργότερα επεκτάθηκε και ενισχύθηκε. Τα θεμέλια του, σε δυο μέτρα βάθος, δείχνουν ότι το τείχος είχε περίπου 8 έως 9 μέτρα ύψος.

Οι ανασκαφές διαπίστωσαν ότι η Serdica ήταν μια πολύ καλά αναπτυγμένη πόλη από άποψη άρδευσης και αποχέτευσης. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέχρι και σύστημα αγωγών για παροχή γλυκού νερού.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης και την Via Militaris, τον δρόμο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, και που οδηγεί στο τείχος της πόλης. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο είχαν σχέση με την καθημερινή ζωή των κατοίκων, όπως νομίσματα.



Πηγή: Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια