Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ναός του Ποσειδώνα βρέθηκε στην Σωζόπολη της Βουλγαρίας

Ένα από τα κτίρια που ανακαλύφθηκαν στη βουλγαρική πόλη Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται ότι είναι ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα,...


Ένα από τα κτίρια που ανακαλύφθηκαν στη βουλγαρική πόλη Σωζόπολη της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται ότι είναι ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, όπως προκύπτει από την ανεύρεση ενός μεγάλου και καλοδιατηρημένου βωμού του αρχαίου Έλληνα θεού. Όλα αυτά σύμφωνα με τον Bozhidar Dimitrov, διευθυντή του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας.


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κτίριο μπροστά από το μεσαιωνικό οχυρωμένο τείχος της παραθαλάσσιας πόλης, δήλωσε ο Dimitrov.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πολυάριθμα μαρμάρινα κομμάτια που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές υποδεικνύουν ότι μετά την κήρυξη του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 330 μ.Χ., εκτελέστηκε η εντολή του Αυτοκράτορα για καταστροφή των ναών των άλλων θρησκειών. Στην συνέχεια, ακολούθησε η κατασκευή οίκων λατρείας αφιερωμένων σε αγίους της χριστιανικής θρησκείας, με εικονογραφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των αρχαίων θεών.

Ο Dimitrov δήλωσε ότι στην Σωζόπολη, υπήρξε ένα εξαίσιο αρχιτεκτονικό υπόδειγμα μετατροπής όπου ναός αφιερωμένος στον Θράκα Ιππέα στο κέντρο της παλιάς πόλης μετατράπηκε σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Στην περίπτωση του ναού του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας, την καταστροφή του ναού ακολούθησε η οικοδόμηση μιας χριστιανικής εκκλησίας σε πολύ μικρή απόσταση, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ψαράδων και των ναυτικών.

Τον Σεπτέμβριο, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σωζόπολη - όπου στις αρχές του καλοκαιριού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σκελετό με ένα καρφί στο στήθος του ως μέσο αποτροπής μετατροπής του νεκρού σε βαμπίρ - έδωσαν ένα άλλο ασυνήθιστο εύρημα: τον σκελετό ενός ανθρώπου, που φαίνεται να ήταν τόσο μανιώδης παίκτης τυχερών παιχνιδιών που πήρε τα κότσια στον τάφο του. Ο σκελετός χρονολογείται προσωρινά στον 5ο αιώνα π.Χ.. Στο πλαίσιο των ταφικών τελετών, ο νεκρός θάφτηκε μαζί με ένα ελληνικό πιάτο που είχε 80 αστραγάλους - σχεδόν κυβικής μορφής οστά που χρησιμοποιούνταν σε τυχερά παιχνίδια στην αρχαιότητα.

Τον Αύγουστο, ανακαλύφθηκε αρχαίο αγγείο σε σχήμα κεφαλιού ταύρου, το οποίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., και βρέθηκε από τους αρχαιολόγους στο νησί St. Kirik στα ανοικτά της Σωζόπολης. Η ανακάλυψη έγινε την τελευταία ώρα της τελευταίας ημέρας της αρχαιολογικής ανασκαφής για το καλοκαίρι του 2012.


Πηγή: The Sofia Globe

Δεν υπάρχουν σχόλια