Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σουβενίρ από το Τείχος του Αδριανού

Το Κύπελλο του Rudge Τρία μικρά εμαγιέ μεταλλικά Ρωμαϊκά σκεύη – το  Κύπελλο του Rudge, το Κύπελλο του Amiens και το Σκεύος του Ilam ...

Το Κύπελλο του Rudge


Τρία μικρά εμαγιέ μεταλλικά Ρωμαϊκά σκεύη – το  Κύπελλο του Rudge, το Κύπελλο του Amiens και το Σκεύος του Ilam - πιστεύεται ότι είναι τα πρώτα αναμνηστικά αντικείμενα (σουβενίρ) από το Τείχος του Αδριανού και παρουσιάζονται σε ένα νέο βιβλίο που επιμελήθηκε ο David Breeze,  ειδικός σε ρωμαϊκά θέματα.

Τα σκεύη έχουν περίπου το μέγεθος ενός ποτηριού κρασιού και είναι διακοσμημένα με τα ονόματα των οχυρών κατά μήκος του δυτικού τομέα του Τείχους του Αδριανού, από το Bowness-on-Solway μέχρι το Great Chesters. Κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες μετά την αποπεράτωση του Τείχους του Αδριανού το 122μ.Χ..

Τουριστικά αξιοθέατα σε όλη την Αυτοκρατορία

Διαθέσιμα αντικείμενα για αγορά ως σουβενίρ από Ρωμαίους τουρίστες έχουν επίσης βρεθεί και σε άλλα διάσημα μέρη της Αυτοκρατορίας, όπως η Αθήνα, η Έφεσος και η Αλεξάνδρεια.

Tο Σκεύος του Amiens 
Ο David Breeze δήλωσε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τείχος του Αδριανού αποτέλεσε τουριστικό αξιοθέατο αμέσως μετά την κατασκευή του. Κανένα από τα σκεύη δεν βρέθηκε στο Τείχος, αλλά στη νότια Αγγλία και Γαλλία. Τα αναμνηστικά αντικείμενα δεν είχαν καμία άλλη σημαντική λειτουργία, αν και έχει ειπωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για οινοποσία από τους βετεράνους του ρωμαϊκού στρατού».
Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι όλοι ειδικοί στη Ρωμαϊκή αρχαιολογία - Lindsay Allason-Jones, Paul Holder, Fraser Hunter, Ralph Jackson, Ernst Kunzl, Noel Maheo και Sally Worrell.

Περιγράφουν και συζητούν κάθε ένα από τα αγγεία αλλά και συναφή αντικείμενα – από φιάλες μέχρι πόρπες – καθώς και τον τόπο κατασκευής και χρήσης τους. Όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν μέχρι σήμερα παρουσιάζονται με έγχρωμες φωτογραφίες ενώ υπάρχουν και σχέδια αναπαράστασης.

Η διακόσμηση του Σκεύους του Ilam περιλαμβάνει το όνομα «Draco», ίσως το άτομο που το κατασκεύασε ή ανήκε και την φράση «vallum Aelium», η οποία φαίνεται να σημαίνει «το Τείχος του Αδριανού», καθώς «Αίλιος» είναι το όνομα της οικογένειας του Αδριανού.
Το Κύπελλο του Rudge και το Σκεύος του Amiens έχουν ένα γεωμετρικό σχήμα που πιστεύεται ότι συμβολίζει το Τείχος του Αδριανού. Το ίδιο σχέδιο εμφανίζεται σε ένα άλλο εύρημα, πιθανώς μέρος φιάλης, που ονομάζεται το «Θραύσμα του Hildburgh» και σε ένα άλλο σκεύος που βρέθηκαν στο Bath.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και οι ιστορίες ανακάλυψης των σκευών. Το Κύπελλο του Rudge βρέθηκε στο Rudge Coppice, του Wiltshire το 1725, το Σκεύος του Amiens ανακαλύφθηκε στο Amiens το 1949 ενώ το Σκεύος του Ilam βρέθηκε στο Staffordshire το 2003.

Τα σκεύη ανήκουν σε ξεχωριστές συλλογές. Το Κύπελλο του Rudge ανήκει στην συλλογή του Μουσείου Duke of Northumberland στο κάστρο Alnwick, το Σκεύος του Amiens είναι στο Μουσείο Picardy στο Amiens και το Σκεύος του Ilam ανήκει από κοινού στο Βρετανικό Μουσείο, στο Tullie House and Art Gallery Museum, στο Carlisle and the Potteries Museum και στο Art Gallery, Stoke-on-Trent.


Πηγή: pasthorizonspr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια