Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βερενίκη: Το Ελντοράντο των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων

Στα έσχατα όρια της Αιγύπτου και σε απόσταση 1.395 χιλιομέτρων από την Αλεξάνδρεια, ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο Β' (285-246 π.Χ) ένας...


Στα έσχατα όρια της Αιγύπτου και σε απόσταση 1.395 χιλιομέτρων από την Αλεξάνδρεια, ιδρύθηκε από τον Πτολεμαίο Β' (285-246 π.Χ) ένας σημαντικός εμπορικός σταθμός για την επικοινωνία με τις Ινδίες και την Αραβία, στον οποίο δόθηκε το όνομα Βερενίκη προς τιμήν της μητέρας του. Στον άνυδρο και αφιλόξενο αυτό τόπο ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες μερικοί νομάδες, γι αυτό και μετονομάστηκε σε Βερενίκη η Τρωγλοδυτική.


Από την Βερενίκη και με τους ευνοϊκούς ανέμους των Μουσώνων το ταξίδι μέχρι τις ακτές της νότιας Ινδίας διαρκούσε 45 ημέρες και όσοι το αποτολμούσαν επέστρεφαν φορτωμένοι με ελεφαντόδοντο, αιθέρια έλαια και μπαχαρικά, που ήταν περιζήτητα στην Ευρώπη. Με την φορολόγηση των προϊόντων αυτών, που ανερχόταν στο 25 % της αξίας τους, το βασιλικό ταμείο των Πτολεμαίων γέμιζε με απίστευτα πλούτη.

Η Βερενίκη αναφέρεται σε πολλές ιστορικές πηγές , όπως στα κείμενα του Στράβωνα, του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του Διόδωρου, αλλά και στο ανώνυμο έργο «Ο Περίπλους της Ερυθράς Θάλασσας».

Στην περιοχή αυτή εργάζονται εδώ και 18 χρόνια αρχαιολογικές ομάδες από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Πολωνία, οι οποίες έβγαλαν στην επιφάνεια 20.000 περίπου αντικείμενα από την ελληνική και την ρωμαϊκή περίοδο. Επίσης ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια ενός ναού που ήταν αφιερωμένος στον Σέραπις. Το εκπληκτικό είναι ότι κάτω από την βάση του ναού βρέθηκε ένα δοχείο με 7.550 γραμμάρια πιπέρι σε κόκκους από την Ινδία, όπως και ποσότητες από μύρο.

Κτισμένη στην άκρη ενός κόλπου (του Ακάθαρτου κατά τον Στράβωνα) και προστατευμένο από τη νήσο Οφιώδη από τους βόρειους ανέμους, η Βερενίκη αποτέλεσε τον κύριο εμπορικό σταθμό μεταξύ πτολεμαϊκής - ρωμαϊκής Αιγύπτου και Ινδίας. Στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τα πλούτη της και στην περίοδο της ακμής της (3ος αιώνας π.Χ - 6 αιώνας μ.Χ) αριθμούσε 10.000 κατοίκους , ανάμεσα τους και αρκετούς Ινδούς.

Η πόλης κτίστηκε σε ιδανική τοποθεσία. Δυτικά υπήρχαν πλούσια ορυχεία σμαραγδιών και ανατολικά οι θαλάσσιοι δρόμοι προς την Ευδαίμονα Αραβία, το Πακιστάν, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα, ενώ από το 137 μ. χ επικοινωνούσε οδικώς και με την Κάτω Αίγυπτο μέσω της Via Hadriana.

Ανάμεσα στα ευρήματα που βρέθηκαν περιλαμβάνονται επιγραφές σε 11 τουλάχιστον γλώσσες, ανάμεσα τους στην ελληνική, στη ρωμαϊκή, στην κοπτική και στην γλώσσα των Ταμίλ. Επίσης βρέθηκαν διάφορα ινδικά αγγεία και οικιακά σκεύη, σχοινιά καραβιών και καλάθια, μεγάλες ποσότητες ξύλου τικ, ινδικές καρύδες, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι και πολλά αντικείμενα από τον πολιτισμό των Ταμίλ.

Η Βερενίκη συγκέντρωνε ακόμη μεγαλύτερα πλούτη κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Την εποχή του Αυγούστου υπήρχαν 120 καράβια που εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ Όρμος Μυός - Βερενίκης και Ινδίας. Από έγγραφα εκτελωνισμού που διασώθηκαν πάνω σε όστρακα και πήλινες πλάκες προκύπτει ότι την εποχή εκείνη κάθε πλοίο επέστρεφε με 3.5 τόνους εμπορευμάτων από την Ινδία, αξίας 7 εκατ. αττικών δραχμών και σημερινής αξίας 180 εκατ. ευρώ περίπου.


Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια