Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία παίρνει το Ψηφιδωτό του Ορφέα

Το ψηφιδωτό, το οποίο έχει διαστάσεις1,5μ.Χ1.5μ. απεικονίζει το μυθικό ποιητή Ορφέα να ηρεμεί τα άγρια ​​ζώα, παίζοντας λύρα. Το ψηφιδωτό...

Το ψηφιδωτό, το οποίο έχει διαστάσεις1,5μ.Χ1.5μ.
απεικονίζει το μυθικό ποιητή Ορφέα να ηρεμεί
τα άγρια ​​ζώα, παίζοντας λύρα.
Το ψηφιδωτό διακοσμούσε ένα ρωμαϊκό κτίριο. 

Το Dallas Museum of Art έδωσε τελικά το αρχαίο ψηφιδωτό στους Τούρκους αξιωματούχους μετά την ανακάλυψη ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας.


Το ψηφιδωτό δόθηκε στους Τούρκους αξιωματούχους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο Dallas των ΗΠΑ. Στελέχη του μουσείου ανακοίνωσαν επίσης την έναρξης μιας καμπάνιας διεθνής πολιτιστικής ανταλλαγής που θα περιλαμβάνει τον δανεισμό έργων τέχνης και την εμπειρία κοινής χρήσης μεταξύ του μουσείου και διαφόρων χωρών. Το πρώτο στάδιο αυτής της καμπάνιας του μουσείου θα πραγματοποιηθεί με την Τουρκία.

Το μουσείο αγόρασε το περίπου 1,5 x 1,5 μέτρων Ψηφιδωτό του Ορφέα σε δημόσια δημοπρασία το 1999.

Το ψηφιδωτό απεικονίζει το μυθικό ποιητή Ορφέα να ηρεμεί τα άγρια ζώα, παίζοντας την λύρα του. Το ψηφιδωτό διακοσμούσε αρχικά το δάπεδο ρωμαϊκού κτιρίου.
Νωρίτερα μέσα στον χρόνο το μουσείο ανακάλυψε αποδείξεις κλοπής του ψηφιδωτού από αρχαιολογικό χώρο. Στελέχη του μουσείου ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι παρείχαν τα φωτογραφικά αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη λεηλασία. Η προθυμία του μουσείου να δώσει το ψηφιδωτό οφείλεται και στις προσπάθειες της Τουρκίας να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες, οι οποίες δεν έχουν τύχει ανάλογης ανταπόκρισης και συνεργασίας, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά το τελευταίο χρόνο, η Τουρκία έχει απειλήσει να μην συμμετέχει στον δανεισμό έργων τέχνης ή στην έκδοση αρχαιολογικών αδειών, μεταξύ άλλων τακτικών, σε μια προσπάθεια να πιέσει μερικά από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου να δώσει τα αντικείμενα που αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται στις συλλογές τους. 
Μιλώντας σε συνέδριο, η Sabiha al-Khemir, η νέα διευθύντρια του Dallas Museum of Art για την ισλαμική τέχνη, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός είχε κυριαρχήσει στην Ανατολή και τη Δύση, καθιστώντας την ιδανικό συνεργάτη για την έναρξη μιας νέας πολιτιστικής ανταλλαγής καθώς το μουσείο επιθυμεί να δώσει έμφαση στην ισλαμική τέχνη. «Ο ισλαμικός πολιτισμός παρουσιάζεται στο Dallas Museum of Art με έναν συναρπαστικό τρόπο προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε μια κουλτούρα, η οποία θα επωφεληθεί αν γίνει ευρύτερα γνωστή».

Για τη διαμάχη του μουσείου με την Τουρκία διαβάστε εδώ.

Πηγή: Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια