Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα... ίχνη του Νέρωνα, στο θέατρο της Νικόπολης

Εργασίες ανασκαφής στο θέατρο Νικόπολης. Τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας πάνω στο οποίο έπαιξε ο Νέρωνας ως... ηθοποιός, ...

Εργασίες ανασκαφής στο θέατρο Νικόπολης.

Τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας πάνω στο οποίο έπαιξε ο Νέρωνας ως... ηθοποιός, αποκάλυψε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη στο ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης Πρέβεζας.




Ο Νέρωνας πέρασε από τη Νικόπολη το 66 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της θεαματικής του περιοδείας που πραγματοποίησε ως Ρωμαίος αυτοκράτορας στον ελληνικό χώρο και πήρε μέρος σε αγώνες μουσικής και τραγωδίας. Μάλιστα ως ένδειξη σεβασμού τυπώθηκαν και νομίσματα με τη μορφή του, ενώ εκείνο το διάστημα το όνομα της πόλης άλλαξε σε «Νερωνικόπολη».

«Η αποκάλυψη τμήματος του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας, όπου έπαιξαν ηθοποιοί κατά τα Άκτια, γεννά ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις», είπε  ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Αρχαίας Νικόπολης, Κωνσταντίνος Ζάχος. Σύμφωνα με τον κ. Ζάχο, η τομή που έγινε αποκάλυψε 5 τ.μ. του πλακόστρωτου, ενώ η ένταξη των έργων για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση περίπου 2,5 εκατ. ευρώ θα φέρει στο φως μεγάλο τμήμα του, ίσως και όλο το πλακόστρωτο δάπεδο.

Το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης επισκέφτηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, ο οποίος περιόδευσε στην Ηπειρο. «Αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη στο ταξίδι μας στην Ηπειρο η αποκάλυψη τμήματος του δαπέδου της ορχήστρας, το οποίο διαπιστώσαμε ότι σώζεται σχεδόν αναλλοίωτο. Αυτό μας δημιουργεί προσδοκίες και ελπίδες ότι θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα του κάτω διαζώματος μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας.

Έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αρχική εικόνα του θεάτρου και ο επισκέπτης θα έχει μια πλήρη γνωριμία με το μνημείο, όπως ήταν στην αρχαιότητα», μας είπε ο κ. Μπένος.

Το θέατρο Νικόπολης αποτελεί το πιο εντυπωσιακό οικοδόμημα του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνει και το Ωδείο, τα ρωμαϊκά τείχη, το στάδιο, την Αγορά.



Πηγή: Μαρία Ριτζαλέου, "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια