Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου του 2012...



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας. Έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου του 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εξής, με επίβλεψη από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο της ΙΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κο Κωνσταντίνο Μπουκάρα.

1. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικής φύσεως εργασίες (πρόδρομες και σύνοδες), οι οποίες σχετίζονται με την εκπόνηση των μελετών, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησής τους ή την πορεία της χρηματοδότησής τους. Οι εργασίες περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:

I. Αποψίλωση και χημική αδρανοποίηση των δέντρων.

II. Αρχαιολογικός καθαρισμός – κατά τόπους αποχωμάτωση – και μικρής κλίμακας ανασκαφική έρευνα.

III. Περισυλλογή του συνόλου του ορατών αρχιτεκτονικών μελών, ταξινόμηση και τοποθέτησή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Συνολικά μετακινήθηκαν περίπου 350 κυβόλιθοι και μεγάλος αριθμός θραυσμάτων.

IV. Υποστυλώσεις ευπαθών και ετοιμόρροπων αρχιτεκτονικών στοιχείων, εργασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τη μελέτη, αλλά κρίθηκε ως πρώτης προτεραιότητας.



Η υλοποίηση των ανωτέρω, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στις προσλήψεις από τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις, έγινε εν μέρει με προσωπικό που μεταφέρθηκε από δύο άλλα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α., για τα οποία είναι, επίσης, υπεύθυνος ο κος Κωνσταντίνος Μπουκάρας.

2. Μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους 30.000 ευρώ, έχει ήδη ανατεθεί το αρχιτεκτονικό τμήμα της μελέτης και προσλήφθηκαν ένας αρχαιολόγος και ένας εργάτης, οι οποίοι συνέδραμαν στην περισυλλογή των αρχιτεκτονικών μελών.

3. Πρόκειται να υπογραφεί σύντομα η οριστική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ερέτριας, ύψους 20.000 ευρώ, από την οποία θα πληρωθούν η στατική μελέτη, η μελέτη συντήρησης και μέρος της δαπάνης για τα μηχανήματα που εργάστηκαν στην περισυλλογή.

Υπολογίζεται ότι το Μάρτιο – Απρίλιο του 2013 θα είναι εφικτή η κατάθεση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Για τη συνέχεια, απαραίτητη κρίνεται η κατάτμηση του φυσικού αντικειμένου σε επιμέρους φάσεις, ώστε η Α’ φάση (με κόστος περίπου 300.000 – 400.000 ευρώ), να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α. της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.




Δεν υπάρχουν σχόλια