Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Συνοικία Ν στα Μάλια: η έρευνα σήμερα

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, στις 18.30' στην Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22 θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Μ...


Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, στις 18.30' στην Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22 θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Μινωικό σεμινάριο από τους Jan Driessen & Alexandre Farnoux με τίτλο "Η Συνοικία Ν στα Μάλια (Κρήτη) : η έρευνα σήμερα".



Η Συνοικία Ν των Μαλίων, που ανασκάφθηκε από το 1988 μέχρι το 1993, υπήρξε αντικείμενο πολλών δημοσιεύσεων, με τελευταίο το άρθρο στο Studi offerti a Vincenzo La Rosa (2011). Η Συνοικία Ν παρέχει, ακόμη και σήμερα, το μόνο ξεκάθαρο και καλά τεκμηριωμένο σύνολο της τελευταίας φάσης εγκατάστασης του χώρου, μεταξύ της ΥΜ ΙΙΙΑ2 και ΙΙΙΒ. Πρόσφατες ανακαλύψεις, ιδιαίτερα στο Μπούφο στο Σίσι, μας επιτρέπουν τον καλύτερο προσδιορισμό αυτής της τελικής εγκατάστασης στα Μάλια.

Η συνοικία Ν απέδωσε, όχι μόνο αξιόλογα αρχιτεκτονικά λείψανα (μωσαϊκά, εστίες, κίονες), αλλά και μοναδικά ευρήματα (πρόπλασμα οικίας) και πλούσιες ομάδες αρχαιολογικού υλικού (εκατοντάδες αγγεία). Τέλος, είναι σημαντική εξαιτίας της αναγνώρισης δύο φάσεων κατοίκησης. Η πρώτη διαπιστώθηκε σε δύο λάκκους που βρέθηκαν εκτός του κτιρίου. Η δεύτερη αντιπροσωπεύεται από τα ευρήματα ενός στρώματος καταστροφής που βρέθηκαν πάνω στα δάπεδα της τελευταίας φάσης του κτιρίου. Η πρώτη φάση χρονολογείται στην ΥΜ ΙΙΙ Α2 και στις αρχές της ΥΜ ΙΙΙΒ, και η δεύτερη, στην ΥΜ ΙΙΙ Β. 

Οι μελέτες της κατανομής των αγγείων μας επιτρέπει να ταυτίσουμε τη λειτουργία και τη χρήση αυτού του μοναδικού κτιριακού συγκροτήματος των Μαλίων. Με την ευκαιρία του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η έρευνα.


Πηγή: Μινωικό Σεμινάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια