Φωτογραφίες που ανεβάζει το Μουσείο Τεγέας στην ιστοσελίδα του και στο Facebook από τις προετοιμασίες και τις συντηρήσεις αγαλμάτων για τ...
Φωτογραφίες που ανεβάζει το Μουσείο Τεγέας στην ιστοσελίδα του και στο Facebook από τις προετοιμασίες και τις συντηρήσεις αγαλμάτων για την επανέκθεσή του |
Δεν είναι εικονικό μουσείο, που υπάρχει μόνο στο διαδίκτυο. Δεν είναι μεγάλο μουσείο, που δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες «χτυπήματα» στο Ιντερνετ. Είναι ένα μικρό περιφερειακό μουσείο, που έχει αναδειχθεί σε σταρ των ηλεκτρονικών επισκέψεων, ενώ, ακόμα, είναι κλειστό.
Με σελίδα στο facebook, και με δική του σελίδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας κάνει τη διαφορά, όχι μόνο γιατί μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσει καθημερινά τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του κτιρίου.
Πώς προετοιμάζεται η επανέκθεσή του. Κορίτσια σκυμμένα σε αγάλματα να τα συντηρούν, επιδέξια χέρια να φροντίζουν αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ναών, τεχνικούς να στήνουν προθήκες, άλλους να τοποθετούν εκθέματα μέσα σε αυτές, μπορεί να δει κανείς με μια ηλεκτρονική επίσκεψη. Κάθε μέρα αναρτάται κι ένα νέο «επεισόδιο» αυτής της δράσης.
Ο κόσμος μπορεί να δει την πρόοδο της δουλειάς, αλλά και να διαπιστώσει πως τα παιδιά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάζονται με αφοσίωση και χωρίς να λογαριάζουν ωράρια. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου προϊσταμένη της ΛΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η οποία παρότρυνε τους συνεργάτες της να δείξουν πώς στήνεται ένα χάι τεκ μουσείο.
«Η Εφορεία μας υλοποιεί ένα μουσειακό έργο σύγχρονων προδιαγραφών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Αρκαδία» τονίζει με υπερηφάνεια. «Το έργο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη αγάπη και ενθουσιασμό». Το Μουσείο της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο κτίριο, χαρακτηριστικό της εποχής του (κτίστηκε 1909) και ενταγμένο απόλυτα στο περιβάλλον του. Βρίσκεται στο χωριό Αλέα (12 χλμ από την Τρίπολη), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς της Πελοποννήσου με τα περίφημα αρχιτεκτονικά γλυπτά.
Το παλιό μουσείο αναβαθμίστηκε με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. «Χρειαζόταν ριζική επανέκθεση των ευρημάτων του, επικαιροποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης του υλικού του και παρουσίαση των φημισμένων γλυπτών της Τεγέας, μέσα από μια νέα κριτική θεώρηση και σε συνάρτηση με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εποχής» όπως είπε η κ. Καραπαναγιώτου στο Συμβούλιο Μουσείων παρουσιάζοντας τη μουσειολογική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, πρόκειται να εκτεθούν 770 ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή και αρχειακό υλικό από το πολύτιμο αρχείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Την έκθεση θα συμπληρώνουν φωτογραφίες από τα γλυπτά της Τεγέας που εκλάπησαν το 1992, ενώ θα επιχειρηθεί και ανασύσταση των αετωματικών γλυπτών και τμήματος του εσωτερικού του ναού της Αλέας Αθηνάς. Έξω θα λειτουργεί και μια υπαίθρια έκθεση επιγραφών και αρχιτεκτονικών μελών, που θα συμπληρώνει τα εκθέματα του μουσείου.
Πηγή: Α.Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια