Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λιοντάρι φύλακας ετρουσκικού τάφου ανακαλύφθηκε στην Ιταλία

Το λιοντάρι που ανακαλύφθηκε στον ετρουσκικό τάφο στην Banditaccia της Ιταλίας Πρόσφατες ανασκαφές στη νεκρόπολη της Banditaccia σ...


Το λιοντάρι που ανακαλύφθηκε στον
ετρουσκικό τάφο στην Banditaccia της Ιταλίας
Πρόσφατες ανασκαφές στη νεκρόπολη της Banditaccia στο Cerveteri έφεραν στο φως το άγαλμα ενός λιονταριού και έναν ετρουσκικό τάφο.

Η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» αναφέρει ότι ομάδα αρχαιολόγων αποκάλυψε ένα αριστούργημα της ετρουσκικής τέχνης, με τη μορφή του Leone di Cerveteri (το Λιοντάρι του Cerveteri). Το άγαλμα ενός καθιστού λιονταριού έχει κατασκευαστεί από ηφαιστειακή τέφρα και χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ.. Το κομμάτι λέγεται ότι είναι σε άριστη κατάσταση, καθώς απεικονίζονται ξεκάθαρα οι τεντωμένοι μύες και τα πόδια του λιονταριού.

Το «Λιοντάρι του Cerveteri» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άγαλμα λιονταριού που βρέθηκε στο χώρο. Ανακαλύφθηκε στην βάση αυτού που οι ειδικοί περιγράφουν ως βωμό για νεκρικές τελετουργίες και ήταν ο «φύλακας» του εντυπωσιακού τάφου που ανακαλύφθηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά.

Ο πρόσφατα ανακαλυφθέν τάφος έχει τη μορφή ενός υπόγειου ορθογώνιου θαλάμου με πρόσβαση από μνημειώδη κλίμακα. Ο θάλαμος χρονολογείται από τον 4ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.. και περιείχε περίπου είκοσι σκελετούς, επτά από τους οποίους είναι πολύ καλά διατηρημένοι.

Ο τάφος περιείχε επίσης και δέκα πέτρινες πλήρεις επιγραφές, μαζί με ένα θησαυρό από κεραμικά και χάλκινα νεκρικά κτερισμάτα. Η κύρια ταφή ανήκε σε μια ενήλικη γυναίκα και περιείχε τα λείψανα της μέσα σε ψάθινα καλάθια, μαζί με υπολείμματα από μαλλί και λινάρι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και ότι η γυναίκα ήταν μια αριστοκρατική προσωπικότητα της φυλής της.

Οι Ετρούσκοι ζούσαν στη δυτική και κεντρική Ιταλία από τον 9ο αιώνα π.Χ. και ο  ετρουσκικός πολιτισμός έφτασε στην ακμή του τον 6ο αιώνα π.Χ.. Η νεκρόπολη Cerveteri στο Λάτσιο της Ρώμης αναπτύχθηκε από τον 9ο αιώνα π.Χ.. Περιέχει χιλιάδες τάφους που αναπαράγουν την ρυμοτομία μιας ετρουσκικής πόλης, με πλατείες, δρόμους και γειτονιές. Οι τάφοι ποικίλλουν σε είδος ανάλογα με το πότε χτίστηκαν και την οικογενειακή κατάσταση. Μερικοί είναι τύμβοι, μερικοί είναι απλά χαρακώματα κομμένα στον βράχο ενώ άλλοι έχουν την μορφή σπιτιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια