Είχαν κατασχεθεί στη Ζυρίχη στα χέρια αρχαιοκάπηλου. Θησαυρός 118 αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Μακεδονία, που είχαν κλαπεί α...
Είχαν κατασχεθεί στη Ζυρίχη στα χέρια αρχαιοκάπηλου. |
Θησαυρός 118 αρχαίων ελληνικών νομισμάτων από την Μακεδονία, που είχαν κλαπεί από τη χώρα μας επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα από την Ζυρίχη, όπου είχαν εντοπισθεί και κατασχεθεί στα χέρια ενός Βέλγου κτηνίατρου.
Μόνιμος κάτοικος Ελλάδος ο αρχαιοκάπηλος είχε τοποθετήσει τα νομίσματα μέσα θήκες για cd και είχε ταξιδέψει αεροπορικώς, τον Νοέμβριο του 2011 από τη Θεσσαλονίκη στη Ζυρίχη, όπου όμως οι αρχές αντιλήφθηκαν το παράνομο «φορτίο». Η κατάσχεσή του μάλιστα έγινε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος «Κολοσσαίο» για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, που προβλέπει ελέγχους στη διεθνή τελωνειακή ζώνη στην Ελβετία, η οποία ως τώρα παραμένει «γκρίζα» περιοχή.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη λέγοντας ότι το ζήτημα διεκπεραίωσε η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης, η οποία κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η επιστροφή των κλεμμένων νομισμάτων μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο, με ταχύτητα ρεκόρ δηλαδή, για τέτοιες περιπτώσεις.
«Πολιτική μας είναι η σθεναρή διεκδίκηση οποιουδήποτε αντικειμένου, που εντάσσεται στην κατηγορία των πολιτιστικών αγαθών και έχει εξαχθεί παράνομα από τη χώρα», ανέφερε επιπλέον, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται μεγαλύτερες προσπάθειες για τον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο 51 ετών κτηνίατρος είχε και βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, καθώς είχε συλληφθεί στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία στην Χαλκιδική, στα Νέα Μουδανιά συγκεκριμένα, αφού κατείχε 1.520 αρχαία νομίσματα και 683 άλλα αντικείμενα αρχαιολογικής σημασίας. Γι΄αυτό το λόγο είχε καταδικαστεί το 2009 από το δικαστήριο. Το ιστορικό αυτό άλλωστε βοήθησε στην διεκπεραίωση της υπόθεσης, που επιλύθηκε εξωδικαστικά από Έλληνα δικηγόρο διορισμένο από το ελληνικό δημόσιο. Όπως ανέφερε μάλιστα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού η Ελλάδα θέτει πάντα στις διεθνείς συναντήσεις το ζήτημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών ζητώντας να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τις ξένες χώρες.
Τα αρχαία νομίσματα μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αρκετά του 5ου και του 4ου π. Χ. αιώνα θα μεταφερθούν κατ΄ευθείαν στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια