Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ζημιές στα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης

Χωματουργικές εργασίες δίπλα από τα βυζαντινά τείχη προκάλεσαν ζημιές σε αυτά. Το παράρτημα Κωνσταντινούπολης του τουρκικού Συλλόγου Α...

Χωματουργικές εργασίες δίπλα
από τα βυζαντινά τείχη
προκάλεσαν ζημιές σε αυτά.
Το παράρτημα Κωνσταντινούπολης του τουρκικού Συλλόγου Αρχαιολόγων, είχε προειδοποιήσει ότι οι εκσκαφές στους ιστορικούς κήπους του Γεντί Κουλέ θα καταστρέψουν τα κατάλοιπα της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης.

Χωματουργικά μηχανήματα έσκαψαν σε βάθος ενός μέτρου δίπλα στα βυζαντινά τείχη στους κήπους του Γεντί Κουλέ, καταστρέφοντας τμήματα των τειχών από τις 6 Ιουλίου, στα πλαίσια έργου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης για την κατασκευή πάρκου με πισίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οι κήποι, που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή της UNESCO, βρίσκονται κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης και απέναντι από το δρόμο της Θάλασσας του Μαρμαρά και συμπλέγματος οδών, που αγκαλιάζει την ακτογραμμή.

Το παράρτημα της Κωνσταντινούπολης του τουρκικού Συλλόγου Αρχαιολόγων παρέδωσε έκθεση στο 2ο συμβούλιο Προστασίας Περιοχών Κωνσταντινούπολης και στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στους κήπους του Γεντί Κουλέ και τα χερσαία τείχη έχουν καταστραφεί από τις εκσκαφές.

«Αυτή η περιοχή βρίσκεται σε μια προστατευμένη ζώνη των χερσαίων τειχών που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί μέρος της ιστορικής χερσονήσου, το οποίο προστατεύεται. Οι εκσκαφές μέσα στην ιστορική χερσόνησο πρέπει να διεξάγονται υπό την καθοδήγηση του μουσείου, σύμφωνα με τις αρχές της επιστήμης της αρχαιολογίας», αναφέρει μέρος της έκθεσης.

Ο σύλλογος αρχαιολόγων ερωτά το 2ο Συμβούλιο Προστασίας αν οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις έγιναν εις γνώση τους και το κατά πόσον είχαν ληφθεί οποιαδήποτε είδους νομικά μέτρα εναντίον των ατόμων που είναι επιφορτισμένα με τις εκσκαφές. Παρόλα αυτά το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη απαντήσει αν και οι εκσκαφές συνεχίζονται κατά μήκος των βυζαντινών τειχών της πόλης τις δύο τελευταίες ημέρες.

Νομική γνωμάτευση εκκρεμεί καθώς το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να παρέχει έγκριση για τους αρχαιολόγους των αρχαιολογικών μουσείων της Κωνσταντινούπολης να κάνει ελέγχους στην περιοχή. 

Ομάδα οικολόγων και ιστορικών διαμαρτυρήθηκε για την κατασκευή πάρκου στη θέση των ιστορικών κήπων του Γεντί Κουλέ στις 8 Ιουλίου. Ωστόσο, υποστηρικτές του σχεδίου κατασκευής του πάρκου προσήλθαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή ένταση μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του έργου ανάπλασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια