Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ανάκτορο... μαγνητίζει

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το ανάκτορο που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδας, με αποτέλεσμα τουρ...


Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το ανάκτορο που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο της Δημητριάδας, με αποτέλεσμα τουρίστες από διάφορες χώρες, από την Ευρώπη και την μακρινή Αμερική, μέχρι τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την Ιαπωνία, να εγγράφονται στο βιβλίο επισκεπτών. 


Παρότι η ξενάγηση στον προαναφερθέντα αρχαιολογικό χώρο γίνεται κατόπιν συνεννόησης, εντούτοις είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών, οι οποίοι μετά από την επίσκεψή τους στο Μουσείο, σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά το χώρο στον οποίο βρέθηκαν τα εκπληκτικά αρχαία εκθέματα της Δημητριάδας, που κοσμούν την συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Στη διάρκεια του χειμώνα, οι επισκέπτες του αρχαίου μνημείου είναι μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, που είτε εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου, είτε το θέτουν στο πρόγραμμα περιήγησης στην περιοχή μας, όταν πραγματοποιούν πενθήμερη εκδρομή. Το γεγονός ότι το αρχαίο ανάκτορο της Δημητριάδας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, το καθιστά αναμφίβολα, ευρύτερα γνωστό διαδικτυακά.

«Στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε ξένους επισκέπτες από διάφορες χώρες, διάφορες εθνικότητες, αρκετούς Αμερικανούς και μεμονωμένους Ιάπωνες, πέραν των Ευρωπαίων», αναφέρει η αρμόδια αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου. Τα σχόλια των επισκεπτών είναι ενθουσιώδη «διότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο, που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου με καταπληκτική θέα κι είναι ένας ειδυλλιακός χώρος, που προσφέρεται για περίπατο αλλά και ενημέρωση», υπογραμμίζει η αρμόδια αρχαιολόγος. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από την έκταση και την μορφή του αρχαίου μνημείου, ενώ τα βλέμματα θαυμασμού στρέφονται κυρίως στη στοά, όπου διασώζονται οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Πρόκειται, σημειωτέον, για το τρίτο Μακεδονικό ανάκτορο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, μετά τα αντίστοιχα που βρέθηκαν στην Πέλλα και την Βεργίνα και τοποθετείται χρονικά από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα π.Χ. Στόχος και προσδοκία των ιθυνόντων είναι ο χώρος να καταστεί μελλοντικά επισκέψιμος, κατ’ αντιστοιχία με το Διμήνι και το Σέσκλο, και να συνεχιστεί παράλληλα η ανασκαφή όπου απαιτείται, δεδομένου ότι έχει έρθει στο φως τμήμα μόνο του εντυπωσιακού ανακτόρου.

Ουσιαστικός στόχος είναι να αναδειχθεί στο σύνολό του το αρχαίο ανάκτορο της Δημητριάδας και να αποτελέσει προσφιλή χώρο και για τους συμπολίτες. «Θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί υπαίθριο Μουσείο με τα κινητά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, προκειμένου να αποτελέσει χώρο ευχάριστο για τον επισκέπτη αλλά και όλη την οικογένεια, συνδυάζοντας το ειδυλλιακό περιβάλλον, με την ιστορική πληροφορία», καταλήγει η αρχαιολόγος της ΙΓ Εφορείας.



Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια