Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία Μετρό Βενιζέλου: Αντίδραση δήμου Θεσσαλονίκης στην κίνηση του ΥΠΠΟ

Νέο επεισόδιο γράφεται στο σίριαλ περί μεταφοράς ή όχι των αρχαίων της Βενιζέλου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, με τ...


Νέο επεισόδιο γράφεται στο σίριαλ περί μεταφοράς ή όχι των αρχαίων της Βενιζέλου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, με την οποία αντιδρά στις κινήσεις του ΥΠΠΟ σχετικά με την υπόθεση των αρχαίων της Βενιζέλου.


Η αρχή της νέας κόντρας έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου όταν το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε στις στο Συμβούλιο της Επικρατείας «έγγραφο απόψεων», με το οποίο ζητά την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδοθεί στις 23.07.2013 (υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή διαταγή διέτασσε αναστολή εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης του Ιανουαρίου 2013, με την οποία είχε εγκριθεί η απόσπαση των μνημείων από τον τόπο τους και η μεταφορά τους προς έκθεση στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά ή σε «άλλο ανάλογο χώρο») που είχε προκαλέσει με ενέργειές του ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ζητεί ακόμη το ΥΠΠΟ την απόρριψη της αιτήσεως αναστολής που άσκησε ο Δήμος, ενόψει της αιτήσεως ακυρώσεως που πρόκειται να εκδικαστεί από το ΣτΕ στις 15.01.2014.

Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ήρθε σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, με κατάθεση στο ΣτΕ έγγραφο Υπόμνημα, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος ανάκλησης της προσωρινής διαταγής και την αποδοχή της από 08.07.2013 αιτήσεώς του για αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης με αριθ. πρωτ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΑΧΜΑΕ/10873/4953/408/180/24.01.2013 Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αντικρούοντας αναλυτικά τις «απόψεις» του Υπουργείου.

Αναμένεται πολύ σύντομα (ίσως και εντός της ημέρας) η απόφαση για την τύχη της προσωρινής διαταγής, ενώ υπολογίζεται ότι σε λίγες ημέρες θα εκδικαστεί και η αίτηση αναστολής, με παρουσία τόσο του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει την ανακοίνωση του σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι μ’ αυτήν την τακτική του το ΥΠΠΟ συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση της πόλης, ενώ οι «αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες» που στηρίζουν τη στάση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των πάσης φύσεως εργολάβων της παραβαίνουν τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους και προκαλούν ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και εντέλει στην αναπτυξιακή της προοπτική. Η ευθύνη είναι όλη δική τους».

Απάντηση Χρ. Μάτη

Την ίδια στιγμή ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης απαντά στην ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης τονίζοντας μία άλλη πλευρά της υπόθεσης. Σύμφωνα με τον ίδιον, αφού η απόσπαση των αρχαίων – η προσωρινή απόσπαση προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα των αρχαιολόγων – είναι απαραίτητη, γιατί να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τον ερχόμενο Ιανουάριο; 

«Δεν υπάρχει μελέτη που να λέει ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο χωρίς απόσπαση των έργων. Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εκδικάζεται τον Ιανουάριο και κέρδισε την προσωρινή διαταγή ο δήμος Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύεται κάθε πρόσβαση και εργασία μέσα στο σταθμό. Όμως τώρα μέσα στο σταθμό θα γινόταν η απόσπαση των αρχαίων τμημάτων – που προβλεπόταν από όλες τις μελέτες – προκειμένου να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα. Με τη διαταγή απαγόρευσης εργασιών το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να μην μπορούν οι αρχαιολόγοι να συνεχίσουν την έρευνα που πρέπει να γίνει. Η διαδικασία της απόσπασης διαρκεί τρεις μήνες. Θα μπορούσε η απόσπαση να είχε ολοκληρωθεί και να έχουν ξεκινήσει οι αρχαιολόγοι να δουλεύουν. Η επανατοποθέτηση των αρχαίων ούτως ή άλλως θα ακολουθήσει της έρευνας των αρχαιολόγων. Γιατί στο μεταξύ να μην είχε προχωρήσει το έργο της απόσπασης και να δουλεύουν οι αρχαιολόγοι;» 


Δεν υπάρχουν σχόλια