Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ταυρική Χερσόνησος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Μετά από δύο δεκαετίες έρευνας του καθηγητή Joseph Carter του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και της ομάδας του, ένας αρχαίος ελλην...


Μετά από δύο δεκαετίες έρευνας του καθηγητή Joseph Carter του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και της ομάδας του, ένας αρχαίος ελληνικός οικισμός στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στις παρυφές του ελληνικού κόσμου

Η Ταυρική Χερσόνησος και η χώρα της (αγροτικές περιοχές) που βρίσκεται στη νότιο-δυτική Κριμαία, αποτελούν τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. ως αποικία των Δωριέων Ελλήνων.

Η αρχαία ελληνική αποικία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχαίου πολιτιστικού τοπίου, που αποτελείται από την ελληνική πόλη και τη γεωργική ενδοχώρα όπως ιδρύθηκαν από τους εποίκους της κατά τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ.. 

Τα σημαντικά αρχαιολογικά ερείπια της πόλης κατασκευάστηκαν μεταξύ του 5ου αιώνα π.Χ. και τον 13ου αιώνα μ.Χ. ορίζοντας μια έκταση 10.000 εκταρίων στο ευρύτερο τοπίο όπου έχουν διατηρηθεί θραύσματα ενός τεράστιου συστήματος οριοθέτησης της γης σε 400 ίσα μερίδια.

Η αρχαία πόλη της Ταυρικής Χερσονήσου ήταν μια σημαντική πύλη προς το βόρειο- ανατολικό τμήμα της ελληνικής εμπορικής επιρροής, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της περιοχής των Σκυθών. Η πόλη διατήρησε τον στρατηγικό της ρόλο για σχεδόν δύο χιλιετίες και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα για τη συνέχεια και τη μακροζωία ενός εμπορικού σταθμού που συνέδεε τις εμπορικές οδούς της Μαύρης Θάλασσας.

Τον Οκτώβριο του 2010 μια έκθεση με τίτλο «Saving Our Vanishing Heritage», το Παγκόσμιο Ταμείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαρακτήρισε την Χερσόνησο ως μία από τις 12 περιοχές σε όλο τον κόσμο που βρισκόταν στα πρόθυρα ανεπανόρθωτης απώλειας και καταστροφής, με κύρια αίτια την ανεπαρκή διαχείριση και την ανάπτυξη. Ο χαρακτηρισμός ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελεί αδιάσειστο μάρτυρα για το έργο που επιτελέσθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα για την προστασία του χώρου.

Διατήρηση, προστασία και ερμηνεία

Η Χερσόνησος υπήρξε το επίκεντρο των ανασκαφών από το 1994 με επικεφαλής τον Joseph Carter, καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας και διευθυντή του Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας (ICA ) του πανεπιστημίου του Αustin.

«Η Χερσόνησος απαιτεί τον σεβασμό όλων μας, λόγω της πολύ σημαντικής θέσης της στην παγκόσμια ιστορία, ως γενέτειρα της Δημοκρατίας σε αυτό το μέρος του κόσμου και του Χριστιανισμού στον σλαβικό κόσμο», δήλωσε ο Carter. «Λίγα μέρη στη γη έχουν μια τόσο μακράς και ζωτικής σημασίας ιστορία».

Ο Carter είπε ότι η ανασκαφή θεωρήθηκε σημαντική από την UNESCO, διότι συνδέεται τη χώρα με την αστική περιοχή της Χερσονήσου και μας παρέχει μια σπάνια οπτική τόσο από τη ζωή των απλών ανθρώπων όσο και των ανταλλαγών που έλαβαν χώρα μεταξύ Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ένα τμήμα βυζαντινού τετραγώνου κατοικιών στο νότιο μέρος της πόλης.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Carter έχει μελετήσει και συνεχίζει να μελετά την αρχαία ελληνική αποικιακή ζωή της υπαίθρου στη νότια Ιταλία. Επέκτεινε τις μελέτες του στην Ταυρική Χερσόνησο αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991 . Η ομάδα του έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι η γειτονική Σεβαστούπολη ήταν μια πόλη κλειστή, λόγω των μυστικών ναυτικών εγκαταστάσεων που διαθέτει.

Η ομάδα του Carter έχει σταδιακά προχωρήσει από την εκσκαφή στην διάσωση, την διατήρηση και, τέλος, την ερμηνεία.

Η ίδια η ανασκαφή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη του David Packard και του Packard Humanities Institute (PHI), το οποίο έχει συνεισφέρει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 ετών για το έργο.


Οι εργασίες στο χώρο βασίστηκαν επίσης στην εμπειρία των ακαδημαϊκών και επιτελικών στελεχών από διάφορες υπηρεσίες του πανεπιστημίου του Austin, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητών από το Κέντρο Harry Ransom που παρείχε διατήρηση και την εκπαίδευση σε θέματα συντήρησης σε ουκρανικό προσωπικό που επιβλέπει σήμερα την περιοχή.

Περισσότερες πληροφορίες:

- Carter, Joseph Coleman; Crawford, Melba; Lehman, Paul; Nikolaenko, Galina; Trelogan, Jessica. “The Chora of Chersonesos in Crimea, Ukraine”, American Journal of Archaeology, Vol. 104, No. 4. (2000), pp. 707–741.
- Carter, Joseph Coleman; Mack, Glenn Randall. Crimean Chersonesos: City, Chora, Museum, and Environs. Austin, TX: David Brown Book Company, 2003 (paperback, ISBN 0-9708879-2-2).
- Kozelsky, Mara. “Ruins into Relics: The Monument to Saint Vladimir on the Excavations of Chersonesos, 1827–57″, The Russian Review, Vol. 63, No. 4. (2004), pp. 655–672.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια