Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μετρό: «Θέλουν να πούμε "σφάξε με, αγά μου" για τα αρχαία»

Προσχηματικό και ανακριβές είναι το επιχείρημα ότι επιβάλλεται να αρθεί η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχ...


Προσχηματικό και ανακριβές είναι το επιχείρημα ότι επιβάλλεται να αρθεί η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι αρχαιολόγοι την ανασκαφική έρευνα στο χώρο του υπό κατασκευή σταθμού του μετρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη θέση υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ, Απόστολος Σοφιαλίδης, δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη μάχη στο ΣτΕ, όπου θα υποστηρίξει την αίτηση του δήμου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή και να ανασταλεί η εκτέλεση της διοικητικής πράξης για την απομάκρυνση των ευρημάτων από το εργοτάξιο του μετρό. 

Σε δηλώσεις του στο www.agelioforos.gr, o κ. Σαφιαλίδης αναφέρει πως αρκετοί επιδιώκουν να «σκύψει το κεφάλι» ο δήμος Θεσσαλονίκης και να αναφωνήσει «σφάξε με, αγά μου, ν΄ αγιάσω», παραιτούμενος από τις αξιώσεις του, όσον αφορά στη διαχείριση των εξαίρετων ευρημάτων της Βενιζέλου. 

Η προσωρινή διαταγή

Διερμηνεύοντας τη θέση του διοίκησης του δήμου, ως σύμβουλος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Σοφιαλίδης αναφέρει ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, η οποία χορηγήθηκε στις 23 Ιουλίου, δεν εκδόθηκε, για να μη συνεχίσουν την έρευνα οι αρχαιολόγοι. 

«Εκδόθηκε», όπως εξηγεί, «για να μην αποσπαστούν τα μνημεία, για να μη μεταφερθούν στο εργοτάξιο των εργολάβων στο Καλοχώρι, όπως προβλέπουν οι τρεις μελέτες απόσπασης που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, σε εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης του τέως υπουργού Κώστα Τζαβάρα, και για να μην εξαφανιστούν για πάντα από τον τόπο τους». 

Ο κίνδυνος εξαφάνισης

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος εξαφάνισης και καταστροφής των μνημείων, τον οποίο προκάλεσε η επίμαχη υπουργική απόφαση του Ιανουαρίου του 2013, δεν εξέλιπε. 

«Συνεπώς, δεν εξέλιπε και η ανάγκη διατήρησης της προσωρινής διαταγής», λέει και προσθέτει: «Όσο για την έρευνα των αρχαιολόγων, ας απαντήσουν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι. Φαντάζομαι όμως ότι θα δυσανασχετούν και οι ίδιοι όταν γίνεται επίκληση της "αρχαιολογικής έρευνας", για να καλυφθούν εντελώς διαφορετικές σκοπιμότητες».

Σειρά ερωτημάτων

Λαμβάνοντας, εκτός των άλλων, αφορμή από την πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλής το Χρήστο Μάτη, ο κ. Σοφιαλίδης θέτει σειρά ερωτημάτων: 

- Ποιος είπε και εξακολουθεί να λέει ότι η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ εμπόδιζε τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Αυγούστου;
- Ποιος κρατούσε και εξακολουθεί να κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι;
- Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση και την καθυστέρηση των εργασιών στο σταθμό της Βενιζέλου;
- Ποιος «μπλοκάρει» το έργο του μετρό και διαιωνίζει την ταλαιπωρία των κατοίκων;

Στα ερωτήματα αυτά ο κ. Σοφιαλίδης θεωρεί ότι η απάντηση είναι μία και αφορά στα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν εξέδωσε την υπουργική απόφαση Τζαβάρα, ούτε είναι αυτός που επιμένει στην εκτέλεσή της», σημειώνει.

«Μετάνιωσε το υπουργείο»

Ο ίδιος τονίζει ότι αυτός που φαίνεται να έχει μετανιώσει και επανέρχεται σε δικαστικές αντιπαραθέσεις δεν είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού.

«Αν και υποτίθεται ότι το υπουργείο είχε συμφωνήσει να μην επιμείνει στην εκτέλεση της κολοβής, εσφαλμένης και μη νόμιμης υπουργικής απόφασης Τζαβάρα, στις 23 Σεπτεμβρίου κατέθεσε "απόψεις" στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας την άμεση εκτέλεση αυτής. Ο δήμος είχε αναγκαστεί να προσφύγει στο ΣτΕ πολύ νωρίτερα και, αφού είχε ζητήσει – ματαίως – από το υπουργείο Πολιτισμού την ανάκληση της επίμαχης απόφασης. Και τώρα, είναι πάλι αναγκασμένος, μπροστά στη στάση του υπουργείου, να υποστηρίξει τη δική του προσφυγή του», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ.

Να σκύψουμε το κεφάλι;

Και ο κ. Σοφιαλίδης καταλήγει: «Τι θα έπρεπε να κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και τότε και τώρα; Να σκύψει το κεφάλι και να πει "σφάξε με, αγά μου, ν΄ αγιάσω"; Και αυτό το ενδιαφέρον για "αρχαιολογική έρευνα" τώρα ξαφνικά κατέκλυσε το υπουργείο Πολιτισμού και όσους το υποστηρίζουν; Ποιος, λοιπόν, κάνει σήμερα τη νύχτα μέρα;».

Διαμαρτυρία μετά μουσικής στις 18.00 στην Εγνατία με Βενιζέλου

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων διοργανώνει σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 18.00 μία διαμαρτυρία μετά μουσικής στην Εγνατία με Βενιζέλου. Στόχος η αποτροπή της σχεδιαζόμενης αποξήλωσης των μνημείων στο «βυζαντινό σταυροδρόμι» της Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Μετρό Βενιζέλου ενώ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό.


Πηγή: Γ. Μουλκά, Αγγελιοφόρος 1 & 2


Δεν υπάρχουν σχόλια