Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεσαιωνικός ιατρικός καζαμίας άλλαξε χέρια αντί 120.000 ευρώ

Ένα σπάνιο μικροσκοπικό ιατρικό αλμανάκ, που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα και που ανήκε και στην εκκεντρική βρετανίδα ποιήτ...


Ένα σπάνιο μικροσκοπικό ιατρικό αλμανάκ, που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα και που ανήκε και στην εκκεντρική βρετανίδα ποιήτρια και κριτικό Εντιθ Σίτγουελ, αποκτήθηκε από την ιατρική βιβλιοθήκη Wellcome Library του Λονδίνου αντί 120.000 ευρώ. 

Είναι ένας συνδυασμός ημερολογίου, αστρολογικού χάρτη και ιατρικού εγχειριδίου, ενσωματωμένος σε ένα πολύπτυχο μικρότερο από μια παλάμη που, αντίθετα με τα αναλώσιμα αλμανάκ της εποχής, επέζησε περνώντας από ιδιώτη σε ιδιώτη χωρίς να έχει καταγραφεί από ειδήμονες. 

Είναι διακοσμημένο με πλούσια χρώματα, φύλλα χρυσού και ύφασμα μπροκάρ, ενώ σύμφωνα με την Έλμα Μπρένερ, ιστορικό της βιβλιοθήκης, η εικονογράφησή του με σχέδια ανατομίας και ένθετα σύμβολα ζωδίων καθοδηγούσε τη συνήθη τότε πρακτική της αφαίμαξης ανθρωπίνων μελών που επηρεαζόταν, υποτίθεται, από τη θέση των πλανητών. 

«Ένας συμβατικός κώδικας θα ήταν πιο βολικός και καθόλου ακριβότερος», έλεγε σχετικά η ιστορικός, «ο ιδιοκτήτης όμως μάλλον είχε εντυπωσιαστεί από τη διάταξη και το περιεχόμενό του. Ίσως ήταν το ποθητό αντικείμενο της εποχής - το σκέφτομαι σαν ένα iPad, ένα απίστευτα συμπαγές πράγμα, γεμάτο με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες».


Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια