Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα πωλητήρια των μουσείων βάζουν ... τα καλά τους

Χώροι τέχνης και γνωστά μουσεία δημιουργούν μέσα από το χέρι των καλλιτεχνών τους, τυχερά γούρια για το 2014 εμπνευσμένα από τις συλ...



Χώροι τέχνης και γνωστά μουσεία δημιουργούν μέσα από το χέρι των καλλιτεχνών τους, τυχερά γούρια για το 2014 εμπνευσμένα από τις συλλογές ή το ύφος του εκάστοτε χώρου, όπως επίσης και διάφορα άλλα αντικείμενα και δώρα στο πνεύμα των ημερών.

Το γούρι του ΤΑΠ 

Ένα ενιαίο γούρι θα στολίζει το πωλητήριο πολλών κρατικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για το 2014, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΑΠ. Ένας «Θύρσος», μία ελεύθερη δημιουργία εμπνευσμένη από το ραβδί που κρατούσε ο Θεός Διόνυσος, γίνεται το ενιαίο γούρι των μουσείων σε μια δημιουργία του Βασίλη Γιαννακάκη. 


Ο θύρσος, το διονυσιακό αυτό σύμβολο, αντιπροσωπεύει τη γονιμότητα, την ευημερία, το ιερό άνθος, τη νιότη και το γλέντι και είναι δημιουργημένο από επιχρυσωμένο ασήμι. Το γούρι θα βρίσκεται στα πωλητήρια των Εθνικών Αρχαιολογικών Μουσείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Πωλητήριο Ακρόπολης, στο Πωλητήριο Μονεμβασιάς, Μυστρά, Δελφών, Ολυμπίας, Μυκηνών, Κνωσού και στο Φρούριο Κέρκυρας.

Μουσείο της Ακρόπολης 

Μπορεί το φίδι να ακούγεται ασυνήθιστο ως ένα θετικό σύμβολο στις μέρες μας, και δη ως ένα γούρι του νέου χρόνου, όμως για τους αρχαίους το συγκεκριμένο ερπετό είχε ιδιαίτερα θετική σημασία. Ήταν ο φύλακας του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ο θεός Δίας Μειλίχιος που αγαπούσε τους ανθρώπους και τους χάριζε πλούτη όπως επίσης και ο θεραπευτικός συνοδός του Ασκληπιού. 


Ένα τέτοιο, «καλό φίδι» απεικονίζεται και στην εντυπωσιακή στήλη του Σίλωνα του 4ου αι. π.Χ., από τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης και αυτή τη φορά γίνεται ένα μικρό γούρι που θα διατίθεται από το πωλητήριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Στην αρχαιότητα η θεά Τύχη, η κόρη του Ερμή και της Αφροδίτης, λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες ως προστάτιδα ανθρώπων και πόλεων. Συνήθως απεικονιζόταν να κρατάει στο αριστερό της χέρι το κέρας της Αμάλθειας, που συμβόλιζε την αφθονία, ενώ στο δεξί, ένα πηδάλιο ή σκήπτρο. 





Αυτό το «τυχερό» σύμβολο της «Θεάς Τύχης» διάλεξε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για ένα από τα δύο τυχερά του γούρια για το 2014 σε σχεδιασμό της Μαρίας Αποστολοπούλου, που θα βρείτε σε ασημένιο και επίχρυσο στο Cycladic Art Shop. Επίσης, στο πωλητήριό του υπάρχει ένα δεύτερο γούρι, το οποίο έχει σχεδιαστεί σε δύο διαφορετικά μεγέθη από την Άννα Μαρία Χαραλαμπίδου, είναι επίχρυσο και φέρει το όνομα «14 ακτίνες» απεικονίζοντας ένα αποτροπαϊκό σύμβολο. Στο art shop του μουσείου υπάρχουν επίσης αντικείμενα-δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του όπως, μαρμάρινα αντίγραφα κυκλαδικού σκεύους, δίσκοι και σκεύη εμπνευσμένα από το αρχαίο πινάκιο και λύχνο αντίστοιχα, αλλά και αντίγραφα από κάνθαρο και λευκή λήκυθο.

Μουσείο Μπενάκη 

Το πωλητήριο του μουσείου της οδού Κουμπάρη, από τα παλαιότερα της πόλης το οποίο φέτος κλείνει τα 35 χρόνια του, έχει μεγάλη ποικιλία από αντικείμενα και γούρια που μπορούν να γίνουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας. 







Στο κτίριο της Πειραιώς υπάρχουν επίσης πολλά διαφορετικά γούρια σχεδιασμένα από έλληνες δημιουργούς, δώρα εμπνευσμένα από έργα τέχνης, για παιδιά, αντικείμενα κλασσικού και σύγχρονου design και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από το πνεύμα των ημερών. Ξεχωρίζουν τα εμπνευσμένα από κέντημα του 19ου αι. γούρια της Άρτεμης Βαλσαμάκη και της Μαρίας Γεωργούλη, αλλά και εκείνο της Juliette Polac.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 

Το ΕΜΣΤ έχει ετοιμάσει φέτος μια γραπτή υπόσχεση. Το «Γούρι του ΕΜΣΤ» για το νέο έτος έχει χαραγμένο πάνω του διάτρητα τη λέξη «υπόσχεση» με το ελληνικό αλφάβητο της γραφής Braille δημιουργώντας έτσι ένα εικαστικό λιτό κόσμημα. 



Σημειώστε, επίσης, ότι το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο bazaar στο πωλητήριο του μουσείου μειώνει τις τιμές του κατά  50% λόγω ημερών σε επιλεγμένους κατάλογους εκθέσεων, εκπαιδευτικά έντυπα, αφίσες και διάφορα εικαστικά δώρα μέχρι 12 Ιανουαρίου.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το πωλητήριο του μουσείου έχει αρκετές εορταστικές προτάσεις και αντικείμενα στις αποχρώσεις του χριστουγεννιάτικου «κόκκινου». Χρηστικά αντικείμενα, στολίδια, γούρια, παραμύθια, εκδόσεις τέχνης σχεδιασμένα ειδικά για παιδιά και φυσικά εξειδικευμένες εκδόσεις και βιβλία τέχνης για καλλιτέχνες, κινήματα και μονογραφίες. Όλα τα αντικείμενα φέρουν τις υπογραφές διαφόρων ελλήνων δημιουργών, ενώ πέρα από τα ‘εποχιακά’ αντικείμενα υπάρχουν και μικρά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, όπως των Γ. Ζογγολόπουλου, Χ. Κεχαγιόγλου, Ρ. Κωνσταντόγλου, Γ. Μόραλη, Α. Μυλωνά, Θ. Παναγιωτίδη, UBU-Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, κ.α.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο νεόκτιστο art shop-κύλινδρο του μεγάρου, στο M shop,  υπάρχουν πρωτότυπα γούρια και τυχερά για το 2014. 



Eιδικά σχεδιασμένα για το art shop του Μεγάρου με την υπογραφή ελλήνων σχεδιαστών, όπως το από ορείχαλκο επιχρυσωμένο γούρι της Γιούλας Χατζηγεωργίου.

Μ art Manolioudakis 

Το γούρι της Μ art για το 2014 είναι σχεδιασμένο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, από την Ευγενία Ι. Μανωλιουδάκη Μπογιατζάρα. 




Η συγκεκριμένη εικαστικός μάλιστα έχει σχεδιάσει κατά καιρούς το γούρι πολλών μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών, ενώ φέτος σχεδίασε επίσης και το γούρι του Μουσείου της Ακρόπολης.

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα 

Το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά οι χριστουγεννιάτικες τιμές του σε κοσμήματα, βιβλία τέχνης, αφίσες αναμνηστικά και χρηστικά αντικείμενα, θα συνεχίσουν να διατίθενται με έκπτωση έως και 80% μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.



Ίδρυμα Θεοχαράκη

Έχει ετοιμάσει για την περίοδο αυτή μικρούς αγγέλους από κεραμικό και δύο ειδών γούρια: μία σειρά από μπρούντζο και μία άλλη σειρά, το ‘Γούρι Ι.Θ. 2014’, που φέρει την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού και είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και σμάλτο.




Πηγή: tospirto.net


Δεν υπάρχουν σχόλια