Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων στην Αίγυπτο

Σαρκοφάγος της ελληνορωμαϊκής περιόδου. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια γραφειοκρατίας, η Αίγυπτος κατάφερε να αποδείξει τη νόμιμη κυριό...


Σαρκοφάγος της ελληνορωμαϊκής περιόδου.
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια γραφειοκρατίας, η Αίγυπτος κατάφερε να αποδείξει τη νόμιμη κυριότητα της σε συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών αντικειμένων που είχε κλαπεί και μεταφερθεί παράνομα έξω από τη χώρα.

Τα αρχαία αντικείμενα, που βρίσκονται υπό την προστασία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, πρόκειται να επιστρέψουν στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα. «Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η κυριότητα της Αιγύπτου σε αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο Mohamed Ibrahim, αναπληρωτής υπουργός Αρχαιοτήτων.

Αγαλματίδια από ασβεστόλιθο.


Ο Ibrahim εξήγησε ότι το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (MSA) δεν κατείχε τα απαραίτητα έγγραφα που αποδείκνυαν την κατοχή των αντικειμένων, αφού αυτά είχαν ανακαλυφθεί στο πλαίσιο παράνομων ανασκαφών σε απομακρυσμένους αιγυπτιακούς αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 2011. Ωστόσο, στα τρία χρόνια των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, αποδείχθηκε ότι τα υπάρχοντα έγγραφα κυριότητας που υποβλήθηκαν από το πρόσωπο που τα κατείχε ήταν πλαστά, και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την επικείμενη επιστροφή των κλεμμένων αντικειμένων στην Αίγυπτο.

Ξύλινο πλοίο.
Τα εν λόγω αντικείμενα, σύμφωνα με τον Ibrahim, ελέγχθηκαν από τις τελωνειακές στη Νέα Υόρκη το 2011, κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας να εισέλθουν λαθραία στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που η Αίγυπτος ενημερώθηκε για το περιστατικό, ξεκίνησαν όλες οι νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση των αντικειμένων. Ο Ahmed Ali, διευθυντής του τμήματος Επαναπατρισμού Αρχαιοτήτων της MSA, δήλωσε ότι στα αντικείμενα περιλαμβάνονται μια συλλογή από ξύλινα ζωγραφισμένα κομμάτια σαρκοφάγου της Ύστερης Αιγυπτιακής περιόδου, μια ξύλινη σαρκοφάγος της ελληνορωμαϊκής περιόδου καθώς και μια συλλογή από ξύλινες βάρκες του Μέσου Βασιλείου και αγαλματίδια από ασβεστόλιθο από την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια