Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Ασκληπιός γεννήθηκε στην ...Αγιά;

Γενέτειρα του Ασκληπιού η περιοχή της Αγιάς Λάρισας; Γενέτειρα του Θεού της Ιατρικής η αρχαία Λακέρεια, το Δώτιο Πεδίο; Κι όμως, αυτό ...



Γενέτειρα του Ασκληπιού η περιοχή της Αγιάς Λάρισας; Γενέτειρα του Θεού της Ιατρικής η αρχαία Λακέρεια, το Δώτιο Πεδίο; Κι όμως, αυτό υποστηρίχτηκε με επιχειρήματα σε ιστορική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Αγιά, άποψη που έρχεται πλήρως να ανατρέψει άλλες απόψεις για τον τόπο γέννησής του και ιδίως εκείνη που θέλει τον Ασκληπιό να έχει γεννηθεί στην αρχαία Τρίκκη, στην περιοχή, δηλαδή, της σημερινής πόλης των Τρικάλων.

Δημιουργός, μετά από επίπονη και ενδελεχή έρευνα δύο σχεδόν χρόνων, της νέας αυτής, αν μη τι άλλο εξόχως ενδιαφέρουσας, θέσης, είναι ο ερευνητής της ιστορίας της Αγιάς κ. Ιωάννης Μανίκας, ο οποίος, στην προχθεσινή ημερίδα στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίων Αντωνίων, εξέπληξε γι’ αυτήν τους παρευρεθέντες, τεκμηριώνοντάς τη με στοιχεία που προέρχονται από κείμενα του Ομήρου, του Ησιόδου, του Πινδάρου, του Φερεκίδη και άλλων που αναφέρονται στον Ασκληπιό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα στοιχεία που περιοχές, όπως η Επίδαυρος, τα Τρίκαλα και η Μεσσηνία, χρησιμοποιούν προσπαθώντας να οικειοποιηθούν τον τίτλο της γενέτειρας αυτού του σημαντικού προσώπου της αρχαιότητας, αντικρούοντάς τα όμως ή συγκρίνοντάς τα υποβιβάζοντας την αξία τους σε σχέση μ’ αυτά της Αγιάς.

«Πιστεύω» τόνισε ο κ. Μανίκας «ότι ο Ασκληπιός γεννήθηκε στο Δώτιο Πεδίο, στη Λακέρεια, κοντά στον Άμυρο Ποταμό (που διασχίζει την Αγιά), από την Κορωνίδα, την κόρη του Φλεγύα και τον Απόλλωνα. Επειδή, όμως, μιλάμε για μύθο, που αναφέρεται στις διάφορες πηγές και όχι για αρχαιολογικά ευρήματα, η ερμηνεία του, σύμφωνα με τον Άγγλο μελετητή George Grote, είναι ζήτημα δόκησης και ορέξεως, και ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει ανάλογα. Έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμιά πόλη να διεκδικήσει κάθε δικαίωμα, που πραγματικά όμως της αναλογεί και απορρέει από τα αναφερόμενα, να προβεί σε διάφορες ενέργειες. Όμως εμείς, έχουμε το πλήρες δικαίωμα και, ταυτόχρονα, τα ισχυρότερα επιχειρήματα έναντι των άλλων πόλεων, ώστε μετά από 2800 χρόνια να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να αναγνωρίσουμε την Αγιά ως γενέτειρα πόλη του Ασκληπιού και να προβληθεί έτσι η περιοχή μας ιστορικά και πολιτιστικά».

Στην ημερίδα, της οποίας συντονιστής ήταν ο φιλόλογος Οδυσσέας Τσιντζιράκος, μίλησαν, επίσης, για την ιστορία και για τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς ο κ. Κώστας Σπανός, εκπαιδευτικός, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και η κ. Νεκταρία Αλεξίου, αρχαιολόγος της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παρόντες σ’ αυτήν, την οποία αξίζει να σημειωθεί πως διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Ομάδα Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αγιάς «Δημήτρης Αγραφιώτης», ήταν, μεταξύ άλλων, ο αρχιερατικός επίτροπος της Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δρόσος, ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Σμυρλής και Αντώνης Μπελιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Σουλιώτης και Χριστίνα Γιαννουλέα, ο διευθυντής του τοπικού Κέντρου Υγείας Βασίλειος Χάμος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Στέφανος Ριζούλης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου Γιώργος Μπαράκος, αρχαιολόγοι, ιερείς και πρόεδροι ή εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια