Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κινέζοι οι πρώτοι… φίλοι της γάτας

Τουλάχιστον χίλια χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα οι γάτες άρχισαν να ζουν με τους ανθρώπους. Τα παλαιότερα ευρήματα ...



Τουλάχιστον χίλια χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα οι γάτες άρχισαν να ζουν με τους ανθρώπους. Τα παλαιότερα ευρήματα για τη στενή σχέση ανθρώπων με τις γάτες προέρχονταν από την Αίγυπτο και ήταν ηλικίας 4 χιλιάδων ετών. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις εντόπισαν σε ένα αρχαίο κινεζικό χωριό ευρήματα που δείχνουν ότι οι γάτες ζούσαν μαζί με τον άνθρωπο πριν από περίπου 5,300 έτη.

Συμβιωτική σχέση

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανασκαφές και έρευνες στο χωριό Quanhucun στη Βόρειο Κίνα το οποίο αποτελούσε αγροτική κοινότητα πριν από χιλιάδες χρόνια. Όπως φαίνεται στην περιοχή υπήρχαν αρουραίοι οι οποίοι από τη μια πλευρά αποτελούσαν πόλο έλξης για τις άγριες γάτες ενώ από την άλλη πλευρά προκαλούσαν ζημιές στις καλλιέργειες των κατοίκων του χωριού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρουσία τροφής από τη μια πλευρά και η ανάγκη για βοήθεια στην αντιμετώπιση των τρωκτικών από την άλλη οδήγησαν άνθρωπο και γάτα στη συμβίωση. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι οι κάτοικοι του χωριού και οι γάτες ζούσαν μαζί πριν από περίπου 5,300 έτη.

«Είναι οι πρώτες αποδείξεις που μας δείχνουν τις διεργασίες που οδήγησαν στο να γίνουν οι γάτες κατοικίδια ζώα. Ακόμη και αν αυτές οι γάτες δεν ήταν πλήρως εξημερωμένες τα ευρήματα που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι ζούσαν μαζί με τους αγρότες της περιοχής και είχαν αμοιβαία οφέλη από αυτή τη συμβίωση» αναφέρει Φιόνα Μάρσαλ, καθηγήτρια αρχαιολογίας εκ των επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Ένα από τα στοιχεία που οδηγούν τους ερευνητές στα συμπεράσματα τους είναι ότι κάποιες από τις γάτες που βρέθηκαν θαμμένες στα ίδια σημεία με τους κατοίκους του χωριού ήταν προχωρημένης ηλικίας γεγονός που υποδεικνύει ότι ζούσαν αρμονικά μαζί τους.


Πηγή: Θ. Λαϊνάς, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια