Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο στρατόπεδο του ΚΕΕΜ ο πολιτιστικός πλούτος της Λακωνίας

Σοβαρότατες αντιδράσεις αλλά και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης να μεταφέρει στο στρα...



Σοβαρότατες αντιδράσεις αλλά και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης να μεταφέρει στο στρατόπεδο του ΚΕΕΜ όλα τα αρχαία κινητά  ευρήματα, που βρίσκονται σε μισθωμένο κτίριο, εγκεκριμένο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Τα εν λόγω ευρήματα, που εδώ και χρόνια περιμένουν μια μόνιμη, αντάξια για αυτά στέγη, απομακρύνονται και γεωγραφικά από την Λακωνική πρωτεύουσα, φέρνοντας ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων τόσο την πολυπόθητη κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, όσο και την απαξίωση του υπάρχοντος.

Την απογοήτευσή, ανησυχία και διαμαρτυρία του για αυτήν την εξέλιξη καταθέτει δημόσια ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», επισημαίνοντας πως το ζωτικής σημασίας θέμα της δημιουργίας μιας σύγχρονης αρχαιολογικής μουσειακής υποδομής στη Σπάρτη παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες!

Τονίζουν δε, πως κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο καμία αναφορά δεν έγινε  στους λόγους για τους οποίους είχε συναποφασιστεί η μίσθωση κτιρίου προσωρινής αποθήκευσης των αρχαιοτήτων, αλλά και στην τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων του ΥΠΠΟ, έναντι των οποίων ο Δήμος Σπάρτης κατέβαλλε επί μια πενταετία σχεδόν, ένα σεβαστό ποσό σε μισθώματα.

Η πρόταση μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο του ΚΕΕΜ διατυπώθηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, μετά και την αδυναμία παράτασης της μίσθωσης του κτιρίου όπου φυλάσσονται τα ευρήματα, ενώ το «πράσινο φως» δόθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΥΦΕΘΑ Θ. Δαβάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Δήμου Σπάρτης για εξεύρεση λύσης.

Και ενώ το Σωματείο «Π. Σταματάκης» αναγνωρίζει πως ο κ. Δαβάκης «έσπευσε να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη πρώτα απ’ όλα φύλαξης των αρχαιοτήτων που κινδύνευαν να βρεθούν στο…δρόμο», επισημαίνει ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή η πολιτιστική κληρονομιά της Λακωνίας μας θα έπρεπε να ετοιμάζεται για στέγαση στο εκσυγχρονισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και όχι να παρατείνεται επ’ αόριστον η αποθήκευση των συλλογών και η απώλεια αξιοποίησης από το νομό μας της ακτινοβολίας τους». 

Αναφερόμενοι μάλιστα στις ενέργειες -ή καλύτερα στην αδράνεια- των τελευταίων ετών προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, αλλά και σχολιάζοντας την απόφαση μεταφοράς των αρχαίων ευρημάτων στο ΚΕΕΜ, οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης  αναφέρουν:

«Μετά από συνεχείς αναβολές, παλινωδίες και διαψεύσεις, ουσιαστικά ο χρόνος έχει σταματήσει στον  Ιανουάριο του 2004, όταν, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), είχε εκδοθεί η υπουργική απόφαση που ενέκρινε το κτιριολογικό πρόγραμμα για το νέο Μουσείο της Σπάρτης στο οικόπεδο του πρώην ΧΥΜΟΦΙΞ, συνολικού εμβαδού 5.682 τ.μ.

Επίσης, για το κτίριο του υπάρχοντος Μουσείου είχε αποφασιστεί η επισκευή του και η δημιουργία σε αυτό διαδραστικής έκθεσης με ελάχιστα αρχαία εκθέματα, ώστε να είναι βιώσιμα και τα δύο μουσεία από την άποψη αναγκών φύλαξης και προστασίας (και σχετικών δαπανών). Ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είχε υπολογιστεί για την πενταετία 2004-2009, με το σκεπτικό, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να καλυφθεί από το Γ΄ ΚΠΣ. 

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες πολλών υπουργών Πολιτισμού και την τακτική εξαγοράς χρόνου,  χάθηκαν οι ευκαιρίες όχι μόνον του Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και του ΕΣΠΑ. (2007-2013).

Οι επιλογές και χειρισμοί όλων των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΠΟ τα τελευταία χρόνια, είχαν σαν συνέπεια τη συνεχή παράταση της αποθήκευσης των εκθεμάτων και την αποδοχή πως τίποτα δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο ορατό μέλλον, ούτε ως προς την προοπτική του νέου Μουσείου, ούτε για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος.

Σε κάθε περίπτωση, τα 17 επιπλέον χιλιόμετρα απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων από το φυσικό χώρο έκθεσης και μελέτης τους και ο εφησυχασμός που μια τέτοια προοπτική φαίνεται να χαρίζει στους πάσης φύσεως αρμοδίους, συνιστούν, κατά την άποψή μας, και μια συμβολική απομάκρυνση των στόχων για μια μουσειακή υποδομή αντάξια της ιστορίας και των ευρημάτων της Σπάρτης, αλλά και εφαλτήριο για μια αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης του τόπου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη νέα αυτή απώθηση και αναβολή, οι υπηρεσίες και οι άρχοντες «ανακουφίζονται» από τις σκοτούρες, οι αρχαιότητες βρίσκουν φθηνή στέγη σε στρατιωτικά «τολ», η πίεση για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών εκτονώνεται. Όλοι «βολεύονται», καταπώς φαίνεται… Ενώ το παλαιό Μουσείο βυθίζεται στην απαξίωση και το Νέο Μουσείο φαντάζει όνειρο μακρινό, ο μόνος χαμένος από τις συνεχείς αναβολές, τελικά, είναι η Σπάρτη και η Λακωνία».


Δεν υπάρχουν σχόλια