Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα θεωρία για το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πιθανό να πέθανε αργά και επώδυνα μετά από δηλητηρίαση με κρασί που περιείχε ένα δηλητηριώδες φυτό, τον ελλέβ...


Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πιθανό να πέθανε αργά και επώδυνα μετά από δηλητηρίαση με κρασί που περιείχε ένα δηλητηριώδες φυτό, τον ελλέβορο, σύμφωνα με εκτίμηση του κορυφαίου νεοζηλανδού τοξικολόγου, δρ. Leo Schep.

Το μυστήριο του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου απασχολεί τους ιστορικούς και τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον περίγυρό του.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β', σε ηλικία 32 ετών. Σύμφωνα με το «βασιλικό ημερολόγιο», που πιστεύεται ότι διατηρείτο στην αυλή του, εμφάνισε σταδιακά αυξανόμενο πυρετό και μετά από μια ασθένεια 12 ημερών, κατά την οποία δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και να μιλήσει, πέθανε κληροδοτώντας μια απέραντη αυτοκρατορία στους διαδόχους του.

Μερικά από τα σενάρια για το θάνατό του ήταν η σωρευτική επίπτωση από προηγούμενα τραύματά του σε μάχες (με τελική συνέπειά την οριστική κατάρρευσή του), οι επιπλοκές από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (που οδήγησαν σε ηπατίτιδα και οξεία παγκρεατίτιδα), η κατάθλιψη, κάποια οργανική ανωμαλία εκ γενετής, καθώς επίσης το ανθυγιεινό περιβάλλον της Βαβυλώνας, στο οποίο ήρθε να προστεθεί κάποια λοίμωξη λόγω ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού ή άλλης ασθένειας που οφειλόταν σε ιό ή παράσιτο.

Πάντα όμως μένει η πιθανότητα της δηλητηρίασης. Ο δρ. Schep και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Κέντρο Δηλητηρίων του πανεπιστημίου Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας και το πανεπιστήμιο του Μπίρμιγχαμ της Βρετανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Clinical Toxicology", θεωρούν αδύνατο να ευθύνεται κάποιο γνωστό δηλητήριο όπως το αρσενικό ή η στρυχνίνη, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση ο θάνατός του θα ήταν πολύ πιο γρήγορος. Πιθανότερο θεωρούν ο θάνατός του να επήλθε από ένα δηλητηριώδες φυτό (Veratrum album), που ανήκει στην οικογένεια των λιλιϊδών και είναι γνωστό ως λευκός ελλέβορος.

To Veratrum album, το είδος του ελλέβορου που
πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για να εξοντωθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Το βότανο το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα ως δηλητήριο με το οποίο θανάτωναν τους εγκληματίες, ενώ άλειφαν με αυτό τις μύτες των βελών και χρησιμοποιούνταν και ως φάρμακο κατά της χολέρας και για τον εμετό.

Σύμφωνα με τον δρ. Schep, η δηλητηρίαση από ελλέβορο χαρακτηρίζεται από γαστρικούς πόνους, ναυτία, εμετούς, βραδυκαρδία, υπόταση και σοβαρή μυϊκή αδυναμία, συμπτώματα που ο Μέγας Αλέξανδρος εμφάνισε, σύμφωνα με τις περιγραφές των τελευταίων ημερών της ζωής του.

Πάντως ο Νεοζηλανδός τοξικολόγος παραδέχτηκε ότι, παρά τη μεγάλη έρευνά του πάνω στο ζήτημα, το συμπέρασμά του δεν μπορεί παρά να είναι μια ακόμα θεωρία, καθώς η πραγματική αιτία θανάτου σήμερα πια δεν μπορεί να αποδειχτεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια