Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σε λίγες μέρες στο αρχαιολογικό μουσείο της Καλαμάτας. Το ενδιαφέρον των Καλαματιανών για τον χορό ξεκίνησε α...
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί σε λίγες μέρες στο αρχαιολογικό μουσείο της Καλαμάτας. |
Το ενδιαφέρον των Καλαματιανών για τον χορό ξεκίνησε αιώνες πριν από τον γνωστό καλαματιανό και το μεγάλο, διεθνές φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία. Τα ίχνη των βημάτων χάνονται στην αχλύ της προϊστορίας.
Το θέμα θα ανιχνεύσει η τοπική Εφορεία Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων με μια πρωτότυπη περιοδική έκθεση, που θα εγκαινιαστεί σε λίγες μέρες στο αρχαιολογικό μουσείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τίτλο «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας».
«Στις προϊστορικές κοινωνίες ο χορός σχετιζόταν άμεσα με τη θρησκεία, αλλά και με ταφικές πρακτικές» λέει η έφορος Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου. «Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η μουσική, ο έμμετρος λόγος και ο χορός (σε συνδυασμό) ήταν παρόντα στην εκπαίδευση του πολίτη, διατηρώντας πάντοτε τη σύνδεση με τη θρησκεία. Η επίδραση ήταν διττή: όσα πήγαζαν από την απολλώνεια σφαίρα, επενεργούσαν στο ήθος και είχαν παιδευτική αξία, ενώ όσα σχετίζονταν με τον Διόνυσο επιδρούσαν στα άλογα μέρη της ψυχής και μέσω της κάθαρσης λειτουργούσαν θεραπευτικά».
Αρχαία έργα
Για τις ανάγκες της έκθεσης θα εκτεθούν αρχαία έργα από α) τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, β) το υλικό της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, και γ) τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, υλικό που φυλάσσεται στις αποθήκες της ΛΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και δεν έχει εκτεθεί ξανά στο παρελθόν.
Στις δύο πρώτες ενότητες θα παρουσιαστούν σκηνές και αντικείμενα της Υστερης Εποχής του Χαλκού, που συνδέονται με τελετουργικές πράξεις, οι οποίες εμπεριέχουν κίνηση, ρυθμό και μουσική. Επίσης, θεότητες που συνδέονται με τη μουσική και τον χορό, μουσικά όργανα και χορός μαινάδων. Στην τρίτη ενότητα επιχειρείται κυρίως με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού μια συνομιλία παρελθόντος-παρόντος, δηλαδή με τη σύγχρονη χορευτική δημιουργία του Φεστιβάλ αλλά και με την τοπική χορευτική παράδοση, όπως αυτή διασώζεται με τον καλαματιανό χορό. Η έκθεση έλαβε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια