Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συλλήψεις για κλοπές από το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε, τελικά, οχτώ άτομα για την κλοπή 166 αντικειμένων από το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, η οποία αν...



Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε, τελικά, οχτώ άτομα για την κλοπή 166 αντικειμένων από το αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, η οποία ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο νυν και ο πρώην διευθυντής του μουσείου, καθώς και ο πρώην διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, Πάσκο Κούζμαν,ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση για παράνομη έκδοση αδειών αρχαιολογικών ανασκαφών, το διάστημα που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές της ιδέας του σχεδίου «Σκόπια 2014» ή αλλιώς του αποκαλούμενου προγράμματος «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄ κ.ά.).

Η εισαγγελία των Σκοπίων, προηγουμένως, είχε ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας και τη σύλληψη οκτώ ατόμων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην «αφαίρεση» 166 εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων, την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013.

Ύστερα από έρευνες της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε μέρος των κλοπιμαίων εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων.

Η αφαίρεση των εκθεμάτων αυτών διαπιστώθηκε τον Οκτώβριο του 2013, κατά τη μεταφορά αντικειμένων από το παλαιό στο νέο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου των Σκοπίων.

Τα κλοπιμαία αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν σε διάφορες ιστορικές περιόδους και είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην ΠΓΔΜ και κυρίως στο Ίσαρ- Μάρβιτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας.


Πηγή: Newspost

Δεν υπάρχουν σχόλια