Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εικόνες από την Καστοριά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Την Τρίτη  8 Απριλίου η Αγγελική Στρατή, βυζαντινολόγος, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών ...



Την Τρίτη  8 Απριλίου η Αγγελική Στρατή, βυζαντινολόγος, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών – Αν. Προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θα δώσει διάλεξη με θέμα : «Εικόνες από την Καστοριά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».

Με αφορμή την παρουσίαση στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου οκτώ σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων από το Βυζαντινό Μουσείο της Καστοριάς, η Αγγελική Στρατή θα κάνει λόγο για το σύνολο των φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στο Μουσείο της πόλης. 

Η Καστοριά, λόγω της γεωγραφικής και από τη φύση της οχυρής θέσης, αναδείχτηκε σε ένα εξέχον κέντρο ακτινοβολίας του μεσαιωνικού ελληνισμού τόσο στη βυζαντινή περίοδο, όσο και στα χρόνια της οθωμανικής κατάκτησης.

Από τους πολυάριθμους ναούς που σώζονται στη βυζαντινή καστροπολιτεία περισυλλέχθηκε, για λόγους διάσωσης, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνολο φορητών εικόνων που φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Οι εικόνες αυτές, που ποικίλλουν σε διαστάσεις και θεματολογία αποτελούν ιερά κειμήλια τα οποία συνδέονται άμεσα με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορική πορεία της μεσαιωνικής πολιτείας της Καστοριάς. Οι εικόνες του Μουσείου, μαζί με τις εικόνες που σώζονται στους ναούς και με εκείνες που ανήκουν στη συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς συνθέτουν ένα σημαντικότατο σύνολο φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα σύνολα που έχουν διατηρηθεί έως τις ημέρες μας παγκοσμίως, όπως στο Άγιον Όρος, στη Βέροια, το Σινά και την Κύπρο. Η πολλαπλή ανάγνωση των έργων αυτών συμβάλλει αποτελεσματικά στην ερμηνευτική προσέγγιση και κατανόηση της μακραίωνης πολιτιστικής πορείας της Καστοριάς και της ευρύτερης περιφέρειάς της.

Από το σύνολο αυτό είχαν επιλεγεί παλαιότερα, 38 εικόνες για να εκτεθούν στο νεόδμητο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης το 1989. Οι εικόνες αυτές συνιστούσαν προσωρινή έκθεση η οποία παρέμεινε ανοικτή στο κοινό μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Τότε το Μουσείο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013», και έκλεισε για τους επισκέπτες του, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την αισθητική αναβάθμιση των χώρων του, και την επανέκθεση των Συλλογών του. 

Το Μουσείο, αναμένεται να αποδοθεί, περί τα τέλη του 2015 στο κοινό πλήρως ανακαινισμένο σύμφωνα με τις επικρατούσες νέες μουσειολογικές και μουσειογραφικές αντιλήψεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια