Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας γίνεται πραγματικότητα

Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ανασκαφικής έρευνας, ένα όραμα που θα βάλει το Ρέθυμνο στον παγκόσμιο χάρτη των σημαντικών μνημειακών αξ...



Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ανασκαφικής έρευνας, ένα όραμα που θα βάλει το Ρέθυμνο στον παγκόσμιο χάρτη των σημαντικών μνημειακών αξιοθέατων παίρνει σάρκα και οστά.


Η κατασκευή του Μουσείου Αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τον Καθηγητή και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Νίκο Σταμπολίδη, θα είναι δυνατόν να ανοίξει για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2015, εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τη φύλαξη του χώρου και την πλήρη ολοκλήρωση όλων των λεπτομερειών που απαιτούνται για να λειτουργήσει το μουσείο.

Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι το πρώτο μουσείο Αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη μέσα σε ένα μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον και σε αυτό αναμένεται να εκτεθούν τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, τα οποία θα ανανεώνονται, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται.

Έτσι το Μουσείο θα έχει μια πρωτοποριακή  «ζωντάνια» και ο επισκέπτης που θα έρθει στην Κρήτη και θα το επισκεφθεί και θα επιλέξει να έρθει ξανά μετά από μερικά χρόνια, θα έχει την ευκαιρία να δει και νέα ευρήματα.

Σήμερα έχει εκτελεστεί πάνω από το μισό του συνολικού έργου στο μουσείο και πλέον αναμένεται να υλοποιηθούν οι διαδικασίες σχετικά με την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια του εξοπλισμού και των βιτρινών, οι οποίες καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας των ελέγχων και θα ολοκληρωθούν το χειμώνα. Μόλις αυτό το κομμάτι υλοποιηθεί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ταξινόμησης και της μεταφοράς των ευρημάτων. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση για να μπορεί να λειτουργήσει το μουσείο είναι απαραίτητη η φύλαξη του χώρου, όπως επισημαίνει ο κ. Σταμπολίδης.

Ο ίδιος πάντως, που πάλεψε πολύ και επί πολλά χρόνια για να δει το όραμα του να παίρνει σάρκα και οστά δηλώνει ότι αν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών με το πανεπιστήμιο, τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει.

Μιλώντας στον Team Fm, για το έργο του μουσείου ο κ. Σταμπολίδης τόνισε πως παρά το γεγονός ότι το αυτό είναι στο τελικό στάδιο, «πολλές φορές το παρά πέντε είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι.


«Το κτήριο του μουσείου έχει τελειώσει, ωστόσο υπάρχει το τμήμα που σχετίζεται με διεθνείς και δημόσιους διαγωνισμούς που παίρνουν πολύ χρόνο λόγω των ελέγχων και μας υπερβαίνει ως προς τα περιθώρια του χρόνου και του νόμου για να μπορέσουν να γίνουν οι διαγωνισμοί των εξοπλισμών των βιτρινών και του περιβάλλοντα χώρου.

Θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη και του χρόνου την τουριστική περίοδο ελπίζω να είναι ανοιχτό το μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, που είναι μέσω ΕΣΠΑ,  είναι απρόσκοπτη, αλλά πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες όπως έχει οριστεί για να μην υπάρχουν προβλήματα στη ροή της, σημειώνει ο ίδιος.

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Για αυτό, όπως τονίζει ο κ. Σταμπολίδης ανήκει σε όλη την Κρήτη. «Όπως είναι η Ολυμπία για την Πελοπόννησο, οι Δελφοί για την Στερεά Ελλάδα, η Βεργίνα για τη Μακεδονία, έτσι είναι και η Ελεύθερνα για την Κρήτη», σημειώνει ο κ. Σταμπολίδης.

Το μουσείο βρίσκεται σε χώρο 13 στρεμμάτων (μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο). Ο καθαρός χώρος του μουσείου είναι 1.800 τ.μ. περίπου, δηλαδή ο εκθεσιακός χώρος, τα γραφεία, οι χώροι συντήρησης, οι τουαλέτες.
Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και το Κέντρο Μελέτης με τη βιβλιοθήκη, το αρχείο της ανασκαφής κ.ά. Σκοπός είναι η μελέτη του ανασκαφικού υλικού από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, παλαιοβοτανολόγους και άλλους επιστήμονες. 

Η έκθεση των αρχαιοτήτων θα είναι σε τρεις άξονες. 

Η μεγάλη αίθουσα θα λειτουργήσει ως άξονας της πόλης και της ιστορίας της, από το 3.000 π.χ. μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των ανασκαφών δηλαδή. Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα είναι για τα ιερά, τα ήθη και τα έθιμα και η τρίτη αίθουσα είναι για τις νεκροπόλεις.


Στις βιτρίνες δεν θα παρουσιάζονται μόνο τα αντικείμενα, αλλά και οι σχέσεις της Ελεύθερνας και της Κρήτης με άλλες πόλεις.

Δηλαδή, όπως εξηγεί ο καθηγητής: «Για παράδειγμα στη βιτρίνα που θα εκτίθενται τα γεωμετρικά αρχαϊκά αντικείμενα, απέναντι θα έχουν τα αντικείμενα που έρχονταν από τη Φοινίκη, την Κύπρο, την Αίγυπτο. Θα μπορεί να δει ο επισκέπτης επίσης τις επιρροές που είχαν οι Κρητικοί από άλλες περιοχές, τις διασυνδέσεις τους τις εμπορικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές και άλλες». 

Στο Μουσείο θα γίνονται επίσης προβολές και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, που θα παρέχουν πληροφορίες τον επισκέπτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Μουσείο είναι χωροθετημένο στο νότιο δυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου, για να μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει τα μνημεία και τις ανασκαφές, αλλά και τον Ψηλορείτη και φυσικό περιβάλλον χωρίς εμπόδια.

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και το ανασκαφικό έργο συνολικά, με αποτέλεσμα το μέλλον να προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο. 

Σε ό,τι αφορά το συγκριμένο τομέα στο πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Σταμπολίδης σημειώνει:
«Τα χρήματα που διέθετε το κράτος προς το πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο στις διάφορες υποδομές έχουν μειωθεί κατά 2/3 την περίοδο της κρίσης.

Για παράδειγμα εκεί που παίρναμε 100 ευρώ τώρα παίρνουμε 25.
Κι όμως είναι υποχρεωτικό μάθημα για τους φοιτητές μας η ανασκαφή και όχι μόνο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού έρχονται και από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όμως ότι η ανασκαφή δεν είναι μόνο για να εκπαιδευτούν, αλλά δημιουργεί μια τράπεζα φιλελληνισμού. Ένα παιδί που έρχεται εδώ και «ερωτευτεί» τον τόπο, τους ανθρώπους, την επιστήμη, είτε αύριο γίνεις ένα γιατρός είτε αρχιτέκτονας, αυτόν τον έρωτα δεν τον ξεχνά. Γίνεται παράγοντας αγάπης προς την Ελλάδα».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

«Πλέγμα ανάπτυξης για το νομό»

«Δε σημαίνει βέβαια ότι επειδή δημιουργήθηκε το μουσείο θα σταματήσει η ανασκαφή, άλλωστε αυτή είναι το οξυγόνο για την αρχαιολογική έρευνα, την εκπαίδευση των φοιτητών, θα γίνονται συνέδρια, θα υπάρχει ένα είδος συνεδριακού τουρισμού  που μαζί με το αναπτυξιακό κομμάτι, αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο για όλη την Κρήτη».

Ο κ. Σταμπολίδης θεωρεί πως το μουσείο, αν το χειριστούν σωστά η τοπική κοινωνία και οι φορείς, μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο Ρέθυμνο και την Κρήτη συνολικά.
«Όπως έχει το Ηράκλειο, έχει και το μουσείο του και την Κνωσσό, έτσι το Ρέθυμνο έχει το μουσείο του και την Ελεύθερνα.
Το μουσείο δίνει παιδεία εις το εσαεί. Είναι για τα παιδιά μας για τα εγγόνια μας, είναι μια διαδικασία που προχωρεί.

Βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς αν το δει μια φορά ο τουρίστας γιατί να ξανάρθει. Δεν είναι έτσι όμως. Το μουσείο αυτό κάθε 4- 5 χρόνια μπορεί να εκθέτει νέα ευρήματα και ο ίδιος τουρίστας να ξανάρθει, να δει την πρόοδο και να μη βαρεθεί βλέποντας μια από τα ίδια», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Μιλώντας για τη σημασία της τοποθεσίας του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου και σαν πόλο έλξης τουριστών, ο κ. Σταμπολίδης τόνισε: «Είναι ένας ευλογημένος χώρος στην καρδιά της Κρήτης. Υπάρχει κοντά η Μονή Αρκαδίου, πιο δίπλα στα 5 χλμ υπάρχει ένας μοντέρνος προορισμός, οι Μαργαρίτες. 
Όποιος φύγει από το Ηράκλειο, με κατεύθυνση τα Χανιά μπορεί να περάσει από την Ελεύθερνα και όποιος από τα Χανιά θέλει να πάει στην Κνωσσό μπορεί να κάνει μια στάση στην Ελεύθερνα. Δεν είναι κουραστικό, είναι στο δρόμο του και δεν καθυστερεί.

Υπάρχει ένα πλέγμα που θα φέρει ανάπτυξη σε όλο το νομό αλλά πρέπει να αποφασίσουμε ποια ανάπτυξη θέλουμε. Χρειάζονται συντονισμένα βήματα ώστε να μη φτιάξουμε εκτρώματα και πράγματα για τα οποία δεν θα μας προτιμά ο τουρίστας σε μερικά χρόνια».

Αυτό που είναι προαπαιτούμενο όμως για την έναρξη της λειτουργίας του μουσείου και την καλή του συνέχεια είναι ο παράγοντας φύλαξη.
«Η φύλαξη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του μουσείου. Όταν τοποθετηθούν ο εξοπλισμός και οι βιτρίνες, θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, ώστε οι φύλακες να προσληφθούν την ερχόμενη άνοιξη και να ανοίξει το μουσείο για τους επισκέπτες», τονίζει.





Πηγή: goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια