Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Μαγνήτισαν» οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι

Αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% έως και πάνω από 100% σημειώθηκε στους περισσότερους από τους 33 χώρους οι οποίοι άνοιξαν φέτος με...


Αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% έως και πάνω από 100% σημειώθηκε στους περισσότερους από τους 33 χώρους οι οποίοι άνοιξαν φέτος με διευρυμένο ωράριο.

Όπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όλοι οι χώροι είχαν αύξηση, η οποία ξεκινά από 14% για το Σούνιο, 16 για τη Ρόδο και γρήγορα σκαρφαλώνει στο 50% και πλέον για την Ολυμπία, τη Δήλο, τη Σπιναλόγκα, την Κνωσό, φτάνοντας μέχρι το 115,81% για το Ακρωτήρι Θήρας. Μεγάλη είναι και η αύξηση των εσόδων από εισιτήρια και πωλητέα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ανάλογα στοιχεία θα συγκεντρώνονται καθημερινά από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

«Τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση των εισπράξεων σε πολλούς χώρους», είπε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή», συνέχισε. «Περιμένουμε ότι τα μέτρα αναβάθμισης θα αποδώσουν τα μέγιστα στη συνέχεια. Επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι μόνο στοιχείο της ταυτότητάς μας, αλλά και διαβατήριό μας για τον κόσμο. Και επιπλέον είναι εργαλείο ανάπτυξης σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την ελληνική οικονομία».

Όλα τα στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε κι εδώ.

Προχωρεί η διαδικασία για το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων πωλητηρίων, όπου χρειάζονται, τα οποία, υπό την επίβλεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα τηρούν τα αναγκαία ποιοτικά, τεχνικά και αισθητικά κριτήρια.

Η καλυτέρευση των οικονομικών δεικτών είναι, όπως είπε, σημαντική σε αυτούς τους καιρούς που το κράτος δυσκολεύεται. Διευκρίνισε πως το κράτος είναι υποχρεωμένο να συντηρεί την πολιτιστική κληρονομιά, όμως δεν θα έβλεπε αρνητικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια.


Αυτό αναμένεται σύντομα, σύμφωνα και με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μια σημαντική συνεργασία με τους τελειόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία με μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παραγωγή πωλητέων που δεν θα είναι ακριβή αντίγραφα.

Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τους τελειοφοίτους της ΑΣΚΤ, με σκοπό να αναδειχθούν έργα νέων εικαστικών με αναφορές στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία θα εμπλουτίσουν τα πωλητήρια όλης της χώρας. «Θέλουμε να αναδείξουμε τα νέα δημιουργικά ταλέντα της χώρας μας, να διευκολύνουμε τη συνάντηση του σύγχρονου πολιτισμού με τη μεγάλη μας παράδοση, αλλά και να προσφέρουμε ένα οικονομικό όφελος στους νέους καλλιτέχνες», είπε ο υπουργός.

«Αυτή η επιλογή σηματοδοτεί και την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη συνεργασία με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια», επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη. Και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να έχει στήριξη και από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχει δηλαδή μια υγιή οικονομική διάσταση». «Αγορά εργασίας για μας είναι η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός», είπε ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, κ. Γιώργος Χαρβαλιάς. Και πρόσθεσε ότι οι τελειόφοιτοι της Σχολής μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς, μικρογλυπτικής, κοσμήματος, έργων μικρών διαστάσεων κ.ά.. Τα έργα θα τεθούν στην κρίση επιστημονικής επιτροπής, της οποίας θα προΐσταται ο Καθηγητής της ΑΣΚΤ Άγγελος Αντωνόπουλος.

Επίσης, συγκεντρώνονται στοιχεία για την επέκταση του Εθνικού Πιλοτικού Σχεδίου αναβάθμισης και σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους περιοχών όπως η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο κ.ά..

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος λόγω της επετείου άλωσης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως η Αγια-Σοφιά «δεν μπορεί να μπαίνει στο στόχαστρο για εκλογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες», σχολιάζοντας την απειλή μετατροπής της σε τζαμί. Όπως είπε, αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, είναι ένα θέμα διεθνές και πρέπει να επιληφθεί η διεθνής κοινότητα.


Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε τον ναό «ανεκτίμητο θησαυρό πολιτισμού για ολόκληρη την ανθρωπότητα» και είπε ότι θα πρέπει «να συγκροτηθεί μια task force σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους απειλές, είτε είναι πρόσφατες, όπως οι φθορές από φυσικά φαινόμενα στα Βαλκάνια, είτε παλαιότερες, αλλά διαρκείς, όπως οι καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την ανάληψη σχετικής δράσης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι πρέπει να δράσει η διεθνής κοινότητα διότι το «θέμα είναι διεθνές και αφορά την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Παρουσίασε επίσης τον νέο διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Γ. Βράνου. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον της Καμεράτας και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, είπε ότι δεν θα κλείσουν και ότι σύντομα θα αναγγελθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Αν χρειαστεί θα συνενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει αν εννοούσε και τυχόν συνένωση ορχηστρών, ίσως ακόμα και υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος, Τα Νέα, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια