Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το notebook των Βυζαντινών

Οι ανασκαφές στο Yenikapı που ξεκίνησαν πριν από 10 περίπου χρόνια έφεραν στο φως ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αντικείμενα. Ένα ξύλινο ση...


Οι ανασκαφές στο Yenikapı που ξεκίνησαν πριν από 10 περίπου χρόνια έφεραν στο φως ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αντικείμενα. Ένα ξύλινο σημειωματάριο, το οποίο βρέθηκε σε ένα βυθισμένο πλοίο θεωρείται εφεύρεση των Βυζαντινών παρόμοια με αυτή ενός σημερινού notebook.

Κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Yenikapi, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει εντυπωσιακές πληροφορίες όπως για τα ζώα που βρίσκονταν στην περιοχή κατά την αρχαία περίοδο, όπως άλογα και άγρια γαϊδούρια, τα οποία καταναλώνονταν για το κρέας τους.

Τα κατάλοιπα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές τράβηξαν την προσοχή όχι μόνο της τουρκικής αλλά και της παγκόσμιας αρχαιολογίας. Τα κατάλοιπα έχουν διασωθεί με την μορφή οργανικών προϊόντων, και έχουν εντυπωσιάσει τον επιστημονικό κόσμο.

Με το έργο που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο στόχος είναι να πλεύσει ξανά το Yenikapı 12, το βυθισμένο βυζαντινό πλοίο. Υπολογίζεται ότι το πλοίο θα είναι σε θέση να εκπλεύσει μέχρι τα μέσα του 2015.

Μιλώντας για τα κατάλοιπα, ο καθηγητής Ufuk Kocabas, μέλος της ομάδας που εκτελεί το έργο, δήλωσε ότι έχουν ανακαλύψει οργανικά προϊόντα στην περιοχή του Yenikapı, η οποία ήταν γνωστή ως το Λιμάνι του Θεοδοσίου στη βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο το 60% του βυθισμένου πλοίου έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.

«Το Θαύμα του Yenikapı»

«Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι, το οποίο έχουμε ψάξει ως μέρος μιας διδακτορικής διατριβής. Τώρα έχουμε τις πληροφορίες για την κατασκευή των ελλειπόντων τμημάτων του πλοίου. Λαμβάνοντας υπόψη τους αμφορείς που βρέθηκαν σε αυτό, το πλοίο είχε ως τελικό προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα. Εκτιμούμε ότι χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και απασχολούταν ως εμπορικό πλοίο από την Κριμαία έως την Χερσόνησο. Ένα τμήμα του πλοίου τράβηξε την προσοχή μας. Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα αντικείμενα που ανήκουν στον καπετάνιο και στο πλήρωμα», δήλωσε ο Kocabas.

Χαρακτηρίζοντας τα αντικείμενα ως το «Θαύμα του Yenikapı», ο Kocabas είπε:


«Σε ένα από τα πλοία, βρήκαμε κάτι σαν το σημερινό notebook. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και μπορεί να ανοίξει σαν ένα σημειωματάριο. Έχει μερικές σελίδες και μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις χρησιμοποιώντας κερί. Επίσης, όταν ανοίξεις το συρόμενο τμήμα του, υπάρχουν μικρά βάρη που χρησιμοποιούνται ως δοκιμασία ισορροπίας. Το Yenikapı είναι ένα φαινόμενο με 37 βυθισμένα πλοία και οργανικά προϊόντα. Νομίζω ότι αυτά τα οργανικά προϊόντα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των ανασκαφών του Yenikapi».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φθάσει μέχρι και τα 28 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο είναι απίστευτο:

«Η διαδρομή που σχεδιάζουμε για τα οχήματα θα ξεκινήσει από το Παλάτι του Βουκολέων. Σημαντικά κομμάτια θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν εκεί».

Ο καθηγητής Vedat Onar, επικεφαλής της ομάδας που εξετάζει τα ζωικά υπολείμματα της ανασκαφής, δήλωσε ότι έχουν ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη συλλογή αλόγων της Βυζαντινής εποχής.

«Βλέπουμε για πρώτη φορά σε αυτές τις ανασκαφές άλογα που σκοτώθηκαν για κατανάλωση κρέατος. Αυτό το είδος του κρέατος δεν το προτιμούσαν πολύ στη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά το βλέπουμε να προτιμάται ιδιαίτερα στα βυζαντινά χρόνια. Είναι δύσκολο να βρούμε ένα άλογο ηλικίας άνω των 10 ετών. Η ζωή τους ήταν σύντομη. Έχουμε βρει υπολείμματα από 57 είδη ζώων. Υπάρχουν υπολείμματα ακόμη και από δελφίνια και χελώνα», δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια