Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φιλοξενία Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Θερινό Πανεπιστήμιο που συνδιοργανώνουν η Ecole des Hautes E...



Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Θερινό Πανεπιστήμιο που συνδιοργανώνουν η Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, το Centre d’ Etudes Byzantines, Neo-Helleniques et Sud Européennes με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το φετινό θέμα «Άγιοι και Αμαρτωλοί στο Βυζάντιο» επιχειρεί να προσεγγίσει δύο αντίθετες τάσεις, της αγιότητας και της αμαρτίας. Τα μαθήματα επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν 40 υπότροφοι, από όλη την Ευρώπη, από την Κύπρο έως την Εσθονία, την Ιταλία έως την Ισπανία, τη Γερμανία έως την Ελλάδα, τα βαλκανικά κράτη, τις χώρες του Καυκάσου, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Νότια Αμερική.

Η Θεσσαλονίκη, δεύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας, φιλοξενεί λοιπόν ένα θερινό Πανεπιστήμιο, το οποίο υπογραμμίζει το στενό δεσμό της πόλης με τις βυζαντινές της ρίζες, στη συνέχεια μιας παράδοσης, που την καθιστά πραγματικό εργαστήρι της βυζαντινολογικής έρευνας. Είναι αξιέπαινοι, η Δημοτική Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης 
(η οποία αντιλήφθηκε άμεσα τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας), το Κέντρο σπουδών βυζαντινών, νεοελληνικών και νοτιοανατολικής Ευρώπης της EHESS (που δίνεται ολοκληρωτικά στην οργάνωση ενός επιστημονικού προγράμματος ανώτατης επιμόρφωσης), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (που υποστηρίζει μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία υπογραμμίζει την αξία της ιστορικής παράδοσης της Ελλάδας), καθώς και οι τοπικοί συνεργάτες για την υποστήριξη ενός σχεδίου το οποίο προσδίδει κύρος και αίγλη σε ολόκληρη την πόλη.

Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης», με τη διάλεξη του καθηγητή Μεσαιωνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κατσαρού με θέμα «Αμαρτία και εξιλέωση στην καθημερινή ζωή του Βυζαντίου».

Το πλήρες πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια