Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ρώμη προσπαθεί να σώσει τον Χρυσό Οίκο του Νέρωνα

Στο εσωτερικό του Domus Aurea, αυτοκρατορικής οικίας του Νέρωνα Διακοσμημένο με πραγματικά φύλλα χρυσού, αποτελούσε κάποτε το σύμβολο ...

Στο εσωτερικό του Domus Aurea, αυτοκρατορικής οικίας του Νέρωνα
Διακοσμημένο με πραγματικά φύλλα χρυσού, αποτελούσε κάποτε το σύμβολο του πλούτου της αρχαίας Ρώμης. Ωστόσο, δύο χιλιάδες χρόνια μετά, η στριμωγμένη οικονομικά Ιταλία απηύθυνε έκκληση για χρηματοδότηση £25 εκατομμυρίων λιρών προκειμένου να καταφέρει να συντηρήσει το τεράστιο παλάτι που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Η Domus Aurea, ο Χρυσός Οίκος του αυτοκράτορα Νέρωνα, είναι ένα εκτεταμένο κτιριακό συγκρότημα από δαιδαλώδεις αίθουσες, με νωπογραφίες στους χώρους υποδοχής και θολωτούς διαδρόμους, σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο απέναντι από το Κολοσσαίο.

Στους αιώνες που πέρασαν από την κατασκευή του από τον τυραννικό και ματαιόδοξο Νέρωνα, ο οποίος έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως αυτός που έπαιζε τη λύρα του ενώ η Ρώμη είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ακολούθησαν διαδοχικές προσθήκες από αυτοκράτορες, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα πλέον σχεδόν υπόγειο.

Ένα σύγχρονο πάρκο βρίσκεται στην κορυφή του παλατιού και προκαλεί σοβαρή ζημιά στη δομή του - ώριμα δέντρα έχουν βυθίσει τις ρίζες τους στη θολωτή στέγη και το νερό στάζει από το συχνά μουσκεμένο έδαφος στα θραύσματα των ρωμαϊκών νωπογραφιών και της αρχαίας τοιχοποιίας.

Ο κίνδυνος των καταρρεύσεων σημαίνει πρακτικά ότι το τεράστιο παλάτι έχει κλείσει για τους επισκέπτες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενώ το 2010 η πτώση ενός τμήματος της οροφής δημιούργησαν νέους φόβους για το μέλλον του μνημείου.

Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα οι Ιταλοί αρχαιολόγοι από το υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοίνωσαν ένα τολμηρό σχέδιο για να απομακρύνουν το υπάρχον πάρκο, να κόψουν τα δέντρα και να αφαιρέσουν τους εκατοντάδες τόνους χώματος, προκειμένου να το αντικαταστήσουν με ένα διαμορφωμένο κήπο με τελικό σκοπό την προστασία του υπόγειου παλατιού του Νέρωνα από περαιτέρω ζημιά.

Ο νέος κήπος θα φυτευτεί με λεπτότερο στρώμα εδάφους, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκήσει πολύ λιγότερο βάρος στο παλάτι ενώ λιγότερο νερό θα διεισδύει μέσα στο κτίριο.

Το έργο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερα χρόνια, μετά την ολοκλήρωση του οποίου το παλάτι του Νέρωνα θα ξανανοίξει για το κοινό.

Υπάρχει μόνο μία εμπλοκή - η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το έργο, με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι να ψάχνουν για χορηγούς από ιδιωτικές εταιρείες για να αναλάβουν το έργο.

«Το κράτος έχει δυστυχώς πολύ περιορισμένους πόρους», δήλωσε ο Dario Franceschini, ο Ιταλός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιλώντας σε μια ψηλοτάβανη, οκταγωνική αίθουσα στην καρδιά του ανακτορικού συγκροτήματος.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη εταιρεία να υποστηρίξει ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Θα ήταν σκανδαλώδες αν κανείς δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτό», είπε.

Εργασίες συντήρησης μέσα στο παλάτι του Νέρωνα
Ο Νέρωνας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις πλούσιες προτιμήσεις του, κυβέρνησε από το 54 έως το 68 μ.Χ. και έχτισε το παλάτι ως ισχυρό σύμβολο της δύναμης και του πλούτου του.

Πριν από πέντε χρόνια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι τα κατάλοιπα μιας αίθουσας δεξιώσεων που ήταν σε θέση να περιστρέφεται - μια καινοτομία του Νέρωνα για να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους του.

Αυτή η επίπεδη τραπεζαρία, μήκους 15 μέτρων περίπου, ενισχυόταν από έναν τεράστιο κίονα και έναν μηχανισμό που του επέτρεπε να περιστρέφεται αργά, περιγραφή που ταιριάζει με αυτή του ιστορικού Suetonius, ο οποίος περιέγραψε μια αίθουσα που περιστρέφεται «μέρα και νύχτα, σε συγχρονισμό με τον ουρανό».

«Αυτή δεν ήταν απλά μια αυτοκρατορική κατοικία», δήλωσε η Mariarosaria Barbera, αξιωματούχος του Ιταλικού υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή με ενσωματωμένες λίμνες, πάρκα και κιόσκια.

«Η ιδέα του Νέρωνα ήταν να δημιουργήσει «rus in Urbe» - ένα κομμάτι του φυσικού τοπίου μέσα στη καρδιά της πόλης. Περιελάμβανε μια λίμνη, η οποία στη συνέχεια αποξηράνθηκε για να χτιστεί το Κολοσσαίο», είπε.

Μια ομάδα 70 εμπειρογνωμόνων πέρασε τρία χρόνια δουλεύοντας για την αποκατάσταση του εσωτερικού του παλατιού, απομακρύνοντας τις εναποθέσεις ασβεστίου που άφησε η εισβολή των ομβρίων υδάτων και καθαρίζοντας τις νωπογραφίες, που απεικονίζουν Ρωμαίους ευγενείς σε ανάκλιντρα να συμμετέχουν σε συμπόσια, αλλά και θεούς, θεές και νύμφες.

Η αντικατάσταση του πάρκου πάνω από το παλάτι με ένα ειδικά σχεδιασμένο κήπο θα σταματήσει το νερό που στάζει στο εσωτερικό του και θα μειώσει δραστικά την υγρασία, η οποία βλάπτει τις νωπογραφίες.

Η ενδεχόμενη επαναλειτουργία του παλατιού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της προσωπικότητας του Νέρωνα, που ιστορικά έχει απεικονιστεί ως μεγαλομανής και σαδιστής.

Μπορεί να είχε δολοφονήσει την μητέρα του και να κλώτσησε μέχρι θανάτου την έγκυο γυναίκα του αλλά ξανάχτισε μεγάλα τμήματα της αρχαίας Ρώμης, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 64 μ.Χ..

«Έχει μια κακή φήμη, αλλά είχε και θετικά στοιχεία - μεταξύ των οποίων και την επιθυμία του να μετατρέψει τη Ρώμη σε μια μεγάλη μητρόπολη μετά την καταστροφική πυρκαγιά», δήλωσε η Δρ. Barbera.

Ο χρόνος απόλαυσης της ανακτορικής κατοικίας από τον Νέρωνα ήταν τελικά αρκετά σύντομος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της το 68 μ.Χ., αυτοκτόνησε με μαχαίρι στο λαιμό, αφού η Ρωμαϊκή Σύγκλητος και οι λεγεώνες του, επαναστάτησαν εναντίον του.

Το παλάτι έχει μια κρυφή γοητεία από τότε – στα ταβάνια του υπάρχουν πολλές τρύπες, σκαμμένες από τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό με σχοινιά για να μελετήσουν την πολυτελή διακόσμηση.

Ανάμεσα σε αυτούς που ερεύνησαν το σπηλαιώδες παλάτι ήταν οι Michelangelo, Raphael και Pinturicchio, οι οποίοι άφησαν μάλιστα γκράφιτι και υπέγραψαν με τα ονόματά τους.


Πηγή: Ν. Squires, The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια