Φωτογραφία αρχείου Λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου του 1300 πΧ) βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από το χωρ...
Φωτογραφία αρχείου |
Λαξευτός τάφος της ύστερης μινωικής περιόδου (περίπου του 1300 πΧ) βρέθηκε σε αγροτικό δρόμο, λίγο έξω από το χωριό Μονή Μαλεβιζίου κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Μονής, Κεραμουτσίου και Καμαρίου.
Πρόκειται για έναν ομαδικό τάφο που περιείχε πήλινες σαρκοφάγους, αγγεία και πολλά άλλα ευρήματα. Η ανακάλυψη οδήγησε στην αναγκαία σύντομη διακοπή στο έργο, προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρέμβει για την ανασκαφή και προστασία των αρχαίων θησαυρών. Έπειτα από εντατική έρευνα, τα αρχαία αντικείμενα περισυνελέγησαν στα εργαστήρια συντήρησης της αρμόδιας ΚΓ' Εφορείας Αρχαιοτήτων και το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζεται κανονικά.
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τους αρχαιολόγους και τα στελέχη της Εφορείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη που αναδεικνύει, όπως δήλωσε, τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου.
«Ουδέποτε δεν υπήρξαν στην περιοχή μας τόσο συχνές ανακαλύψεις αρχαίων, όσο τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μας, αφού δεν υπάρχει οικισμός στον οποίο να μην εκτελούνται τεχνικά έργα. Είναι λοιπόν σχεδόν αναμενόμενη η αποκάλυψη των αρχαίων μας όταν πραγματοποιούνται τόσο μεγάλης κλίμακας χωματουργικές εργασίες. Από τη μεριά μας φροντίζουμε να εκτελούμε τα έργα με όλες τις προβλεπόμενες από τον αρχαιολογικό νόμο διαδικασίες ώστε τα αρχαία που τόσο συχνά αποκαλύπτονται να τυγχάνουν τις δέουσας προσοχής και σεβασμού.
Με το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Μονής, Κεραμουτσίου και Καμαρίου διασώζεται οριστικά το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και προωθείται δυναμικά η αειφόρος ανάπτυξη του τόπου. Ταυτόχρονα όμως, με την αποκάλυψη και διάσωση των αρχαιοτήτων στα πλαίσια του έργου αναδεικνύεται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του εν λόγω έργου, στο οποίο θα έλεγε κανείς ότι αντανακλάται το όραμά μας για την ανάπτυξη του Δήμου Μαλεβιζίου, που θα είναι ισόρροπη και βιώσιμη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας».
Η Μονή είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου, νότια της Τυλίσου, στο νομό Ηρακλείου. Με βάση την εθνική απογραφή του 2001 έχει 297 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Σήμερα, με τον Νόμο Καποδίστρια αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Τυλίσου. Η απόσταση του οικισμού από το Ηράκλειο είναι 16,9 χλμ. (στο 1ο χλμ. από Τύλισο για Ανώγεια). Εντός του χωριού βρίσκονται οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής (πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου) και του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, όπως επίσης και τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Τιμίου Σταυρού. Στη Μονή υπάρχει Δημοτικό σχολείο, αγροτικό ιατρείο και δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος.
Πηγή: Έθνος, Ναυτεμπορική, CretePlus
Δεν υπάρχουν σχόλια