Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το σπήλαιο Σοβέ

Το σπήλαιο Σοβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλ...


Το σπήλαιο Σοβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σοβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ.
Το σπήλαιο Σοβέ  -Πον ντ΄Αρκ, στην Αρντές της νότιας Γαλλίας εντάχθηκε την Κυριακή 22 Ιουνίου, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

«Τα αρχαιολογικά, παλαιοντολογικά και καλλιτεχνικά ευρήματα του σπηλαίου απεικονίζουν όπως σε κανένα άλλο σπήλαιο των αρχών της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής τη χρησιμοποίηση των σπηλαίων για πολιτιστικές και λατρευτικές δραστηριότητες...πρόκειται για μία μοναδική και εξαιρετική, καλά διατηρημένη, μαρτυρία», αναφέρει στην απόφασή της η επιτροπή της Unesco.

Το σπήλαιο Σοβέ παρέμεινε κλειστό επί 23.000 χρόνια έπειτα από κατακρήμνιση βράχων. Ανακαλύφθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1994 από τρεις σπηλαιολόγους, τον Ζαν-Μαρί Σοβέ, τον Κριστιάν Ιλέρ και την Ελιέτ Μπρουνέλ. Στα τοιχώματά του φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 σχέδια που μαρτυρούν «τις πρώτες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ανθρώπου» κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, εδώ και 36.000 χρόνια.

Τα σχέδια επάνω στον βράχο, έργα ανδρών και γυναικών του ωρινάκιου πολιτισμού απεικονίζουν ζώα από 14 είδη: αρκούδες, ρινόκερους, λέοντες, πάνθηρες, βίσονες, άλογα... δεκάδες αποτυπώσεις χεριών σε αρνητικό και θετικό, απεικονίσεις αιδοίων και στο βάθος της σπηλιάς, το εξαιρετικό σχέδιο του κάτω μέρους ενός γυναικείου σώματος δίπλα σε έναν βίσονα.



Η επιτροπή της Unesco εξαίρει «την καλλιτεχνική ποιότητα» των έργων αυτών: «Η γνώση της χρήσης των χρωμάτων, ο συνδυασμός της ζωγραφικής με την χαρακτική, η ακρίβεια των ανατομικών αναπαραστάσεων και η ικανότητα δημιουργίας της εντύπωσης του όγκου και της κίνησης». Στο έδαφος έχουν διατηρηθεί αληθινά ίχνη ζώων καθώς και οστά των ζώων που διαχείμαζαν εκεί.

Στο σπήλαιο Σοβέ-Πον ντ΄Αρκ εφαρμόσθηκε εξ αρχής πολιτική προληπτικής συντήρησης, ενώ απαγορεύθηκε η πρόσβαση για το κοινό, ώστε τα έργα να μην εκτεθούν στην επιβλαβή επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή του πλήθους των επισκεπτών. Κατά συνέπεια τα ευρήματα έχουν διατηρηθεί στην κατάσταση που βρίσκονταν όταν ανακαλύφθηκε το σπήλαιο. 

Για το κοινό έχει δημιουργηθεί ένα αντίγραφό του στην περιοχή, που ονομάζεται σπηλιά της Πον-ντ΄Αρκ, και φιλοξενεί τα αντίγραφα των αυθεντικών ευρημάτων.​


Δεν υπάρχουν σχόλια