Μη τήρηση των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της «Εν Δράσει» από την...
Μη τήρηση των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της «Εν Δράσει» από την προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας, Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογλου, και μη εκτέλεση της προγραμματισμένης καλοκαιρινής παράστασης, στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, με υπαιτιότητά της γνωστοποιεί σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο πρόεδρος της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει», Χρήστος Καραζούπης.
Ο κ. Καραζούπης υπογραμμίζει ότι: «Δεν πραγματοποιήθηκαν κάποιες από τις προγραμματισμένες εργασίες στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Βελτίωση της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας της ΙΓ’ ΕΠΚΑ στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων όπως οι οχυρωμένοι οικισμοί του όρους Οθρυος παρά την επανειλημμένη επισήμανσή μας».
Επιπλέον, ότι δεν τηρήθηκαν εκ μέρους της και διοικητικές υποθέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την δυσκολία κλεισίματος του προγράμματος.
Μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της «Εν Δράσει» αναφέρεται στην επίσκεψη στις 13 Μαρτίου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κου Γιώργου Λούκου, του σκηνοθέτη κ. Δήμου Αβδελιώδη, της ηθοποιού κας Ολιας Λαζαρίδου και του Προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κου Μπένου, στο Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες του χώρου και να πραγματοποιηθεί εκεί τον Αύγουστο η παράσταση δραματοποιημένης ποίησης «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», η οποία θα ενίσχυε την προσπάθεια για ανάδειξη των άγνωστων αρχαίων θεατρικών χώρων της Ελλάδας.
Ο ίδιος προσθέτει: «Ενώ η κα Ιντζεσίλογλου ήταν παρούσα και συμφώνησε στο ανέβασμα της παράστασης και για λόγους ασφαλείας έγινε δεκτή η πρότασή της, οι ηθοποιοί να παίζουν από την εξέδρα και οι θεατές να παρακολουθούν από την σκηνή, τελικά έκανε αρνητική εισήγηση στο ΚΑΣ για το ανέβασμα της παράστασης στο αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών αλλά θετική για το αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος! Η ομάδα μας δε, έχοντας κατά νου το οριστικό ανέβασμα της παράστασης, προέβη τον Απρίλιο προληπτικά, με εθελοντές στον ψεκασμό των χόρτων, για να είναι έτοιμο το Θέατρο για την παράσταση του Αυγούστου!».
Προς αυτήν την κατεύθυνση θέτει το ερώτημα: «Γιατί η παρέμβαση της κας Ιντζεσίλογλου εμπόδισε την πραγματοποίηση της παράστασης στο συγκεκριμένο θέατρο το οποίο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, στο οποίο θα ανέβει η παράσταση και ο Χ. Ιντζεσίλογλου, αρχαιολόγος, είναι προϊστάμενος Μουσείων της ΙΓ’ ΕΠΚΑ αλλά και σύζυγός της ταυτόχρονα;».
Εκφράζει λοιπόν τη δυσαρέσκεια της «Εν Δράσει» καθώς, όπως λέει: «Είναι κρίμα να ακυρώνεται μία προσπάθεια τόσων ανθρώπων για ανάδειξη ενός τόσο αξιόλογου μνημείου. Επειδή σαν Ελληνες πολίτες πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε πληροφόρηση και πρόσβαση στα πολιτιστικά μας μνημεία, παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος ως προς την συμπεριφορά της κας Ιντζεσίλογλου απέναντι στην υλοποίηση των όρων του Μνημονίου Συνεργασίας αλλά και στους λόγους ματαίωσης της θεατρικής παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών».
Η απάντηση της κ. Ιντζεσίλογλου
«Τόσο εγώ όσο και όλο το προσωπικό της ΙΓ’ ΕΠΚΑ τηρούμε κατά γράμμα την αρχαιολογική νομοθεσία και τις διαδικασίες που απορρέουν απ’ αυτήν και εκτελούμε τις εντολές των προϊσταμένων μας στην Κεντρική Υπηρεσία».
Αυτό τονίζει απαντώντας στην επιστολή Καραζούπη, η προϊσταμένη της ΙΓ’ ΕΠΚΑ, Αργυρούλα Δουλγέρη - Ιντζεσίλογου.
Ειδικότερα για την παράσταση αναφέρει ότι το Φεστιβάλ Αθηνών αιτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού εισηγήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων για την καταλληλότητα και ασφάλεια σε μία σειρά από αρχαία θέατρα για να ανεβάσει την παράσταση.
Η ίδια προσθέτει: «Στο αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, υπάρχει επικινδυνότητα στην πρόσβαση καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη εργασίες ανάδειξης. Αρα η εισήγησή μας ήταν με βάση την καταλληλότητα του μνημείου και ως εκ τούτου την ασφάλεια τόσο του ίδιου του θεάτρου όσο και των θεατών».
Όσον αφορά δε στις εργασίες ανάδειξης οχυρωμένων οικισμών στο όρος Οθρυς η κ. Ιντζεσίλογλου υπενθυμίζει ότι: «Έγινε η ανάδειξη του Κάστρου Καρατσάνταγλι. Στο όρος υπάρχουν δεκαπέντε οχυρωμένοι οικισμοί. Δεν ήταν δυνατό λόγω χρόνου, χρημάτων αλλά και δυσκολίας ως προς την πρόσβαση να αναδειχτούν οι υπόλοιποι οικισμοί. Το έργο αφορούσε σε ολόκληρη τη Μαγνησία. Ωστόσο οι μελέτες κατατέθηκαν στην κεντρική υπηρεσία προς έγκριση και αισιοδοξούμε ότι το έργο ανάδειξής τους θα μπορέσει να ξεκινήσει».
Πηγή: Κ. Μαρούγκα, Ταχυδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια