Στην Αρχαία Αγορά επιζούν είδη της κλασικής χλωρίδας Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, οχτώ παρά δέκα, λίγο πριν κλείσει για το κοινό η Αρχ...
Στην Αρχαία Αγορά επιζούν είδη της κλασικής χλωρίδας |
Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, οχτώ παρά δέκα, λίγο πριν κλείσει για το κοινό η Αρχαία Αγορά, ένας όμορφος τσαλαπετεινός ήρθε για να μου δείξει τον δρόμο της επιστροφής.
Αναζητώντας γαλήνιες, πράσινες γωνιές της Αθήνας... Οι ιδέες και οι προτάσεις από φίλους αρκετές. Στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό είχα την Αρχαία Αγορά, ένα αγαπημένο καταφύγιο των εφηβικών μου χρόνων, την περίοδο που για να μπεις ελεύθερα έφτανε να πεις στην είσοδο πως ήσουν Ελληνας.
Κάποιοι γκρινιάζουν επειδή πρέπει να πληρώνουν για να μπουν σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Προσωπικά δεν με πειράζει. Τέσσερα ευρώ για να περιπλανηθείς στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, πόσα θα έδινες για να καθίσεις σε μια καφετέρια της περιοχής; Εδώ μπορείς να περάσεις τουλάχιστον μία ώρα πλούσια σε εικόνες και ανακαλύψεις, όχι μόνο αρχαιολογικές αλλά και φυσιοδιφικές! Σε αυτές κυρίως στράφηκα στην πρόσφατη επίσκεψή μου διαβάζοντας με ενδιαφέρον στις πινακίδες που υπάρχουν, ποια δέντρα, φυτά, πουλιά και άλλα ζώα κατοικούν στην Αρχαία Αγορά. Ανακάλυψα βελανιδιές διαφόρων ειδών, δάφνες, νεραντζιές, σαύρες και φωλιές πουλιών, καθώς χανόμουν στα μονοπάτια γύρω από τα ερείπια των αρχαίων.
Ένας κήπος στο κέντρο της Αθήνας πολύ πιο γαλήνιος απ’ όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Στη μία ώρα που πέρασα εκεί συνάντησα ελάχιστους επισκέπτες κι έτσι απόλαυσα μια πραγματική αίσθηση ηρεμίας. Τότε ήταν που θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει παλιά για το λεύκωμα με ζωγραφιές των φυτών της Αρχαίας Αγοράς που είχε επιμεληθεί ο Εμμανουήλ Βάθης. Τη δεκαετία του ’50 ο γνωστός γεωπόνος της εποχής είχε φτιάξει έναν πανέμορφο κήπο στον χώρο με δεκάδες φυτά, όλα ελληνικά. Φανταστείτε να υπήρχε σήμερα, πόσο ακόμη πιο δροσερό θα ήταν αυτό το μοναδικό καταφύγιο ηρεμίας στο κέντρο της Αθήνας. Άραγε να υπάρχει ενδιαφέρον για την επανάληψη ενός παρόμοιου εγχειρήματος;
Πηγή: Σ. Βούλγαρη, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια