Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρασοπότηρο του Περικλή βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κηφισιά

Ένα απλό κρασοπότηρο -ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κηφισιά έρχεται να ταράξει τα νερά ...



Ένα απλό κρασοπότηρο -ένας μελαμβαφής σκύφος- του 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κηφισιά έρχεται να ταράξει τα νερά της αρχαιολογίας, καθώς όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται να φέρει και την ιδιόχειρη υπογραφή του.

«Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ένα ζωντανό αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής», επισημαίνει η αρχαιολόγος της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γαλήνη Δασκαλάκη. Το αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών  βρέθηκε σπασμένο σε 12 κομμάτια μέσα σε τάφο στα θεμέλια μιας υπό ανέγερση οικοδομής στην οδό Σπάρτης 18 στην Κηφισιά.

Όταν συγκολλήθηκε, η έκπληξη για τους αρχαιολόγους ήταν μεγάλη, αφού επάνω του ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος, Περικλέους και Ευκρίτου.

«Το όνομα Αρρίφρων είναι πολύ σπάνιο και το έφεραν ο παππούς και ο μεγάλος αδελφός του Περικλή. Η αναγραφή του ονόματος αυτού πάνω από εκείνο του Περικλή στην επιφάνεια του αγγείου μάς καθιστά κατά 99% βέβαιους ότι πρόκειται για τα δύο αδέλφια και ότι ο αναγραφόμενος Περικλής δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που καθοδήγησε την τύχη της Αθήνας στην περίοδο της ύψιστης ακμής της» εξηγεί ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας και συνεκδότης της αρχαιογνωστικής επιθεώρησης «ΗΟΡΟΣ» (όρος), στο επετειακό τεύχος της οποίας δημοσιεύεται η μελέτη του σημαντικού ευρήματος, Άγγελος Π. Ματθαίου.


1 σχόλιο

  1. Άαα ωραία ιστοσελίδα ομολογουμένως!
    Επειδή μου αρέσει να είμαι ειλικρινής (με τον εαυτό μου τουλάχιστον) δεν έχω πολλές γνώσεις όσο αφορά τα αρχαιολογικά, αλλά μου αρέσουν, θα ήθελα να κάμω μία ερώτηση μια και βλέπω εδώ ανθρώπους πιστεύω αρκετά σχετικούς με το αντικείμενο.
    Εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Επτάνησα υπάρχει ένα πρόσφατο blog με κάποια ευρήματα και σχετικές αναλύσεις που με βάζουν σε σκέψεις, αλλά δε μπορώ να τις αξιολογήσω. Μήπως κάποιος μπορεί να μου λύσει την απορία πόσο μπορούν να στέκουν όλα αυτά σε κάποια συζητήσιμα πλαίσια??
    Το blog είναι το: «Ρόκκος Σπύρος | Το blog μου» στην ενότητα porto assos.

    Ιδίως με έχει βάλει σε σκέψεις ένα μάλλον αρχαίο κιονόκρανο που παρουσιάζεται στο τελευταίο άρθρο. Και αν είναι αρχαίο τι ασφάλεια μπορεί να έχει καταμεσής σχεδόν του δρόμου?
    Θα μου έδινε μεγάλη χαρά μια απάντηση και θα με έβγαζε από πολλά «δύσκολα».

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή